eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Unsplash.com

Egyre több repülőt térítenek el hamis GPS-jelekkel, sürgős lépéseket követel a légiágazat

Sürgős lépéseket vár a légi közlekedési ágazat a szabályozó hatóságoktól a GPS megzavarása elleni küzdelemben, az ukrajnai és közel-keleti konfliktusok miatt ugyanis egyre több az ilyen eset. A zavarás eltérítheti a polgári repülőgépeket a tervezett útvonaluktól.

A Reuters derítette ki, hogy fogytán a világ légicégeinek türelme az úgynevezett GPS-spoofing, azaz a navigációs rendszerek megzavarása miatt.

A témában a nemzetközi légügyi hatóság, az IATA és a EASA európai szabályozószerv csütörtökre egy konferenciát is összehívott Kölnbe, hogy a légicégek, a repülőgépgyártók, a légügyi technológia előállítói, valamint a nemzeti és nemzetközi felügyelőszervek képviselői tárgyaljanak a kérdésről.

A spoofingra példa, amikor egy ország fegyveres erői hamis globális helymeghatározó jeleket továbbítanak egy ellenséges repülőgépnek vagy drónnak, hogy megzavarják a működését. A polgári repülés számára problémát jelent, ha ezt a hamis jelet egy utasszállító repülőgép GPS-vevője érzékeli, összezavarva a pilótát és a légiirányítást. Vannak arra utaló jelek, hogy ez egyre gyakoribbá válik – írja a Reuters.

Decemberben az OPSGROUP repülési tanácsadó szervezet jelezte, hogy a Közel-Keleten, többek között

Irakban, Iránban és Izraelben, valamint a Fekete-tengeren egyre több magán- és kereskedelmi repülőgép tapasztalt GPS-zavarást.

Ezek egyike a balti régióból repülő AirBaltic.

Bár létezik technológia az ilyen tevékenység részleges kivédésére, ezt többnyire légierők vagy gazdag magánszemélyek használják. A polgári repülés számára egy-egy új technológia bevezetését akár 10 évig tartó hitelesítési folyamat is megelőzhet, mondták ágazati illetékesek. De mivel a zavarás egyre gyakoribb, nincs idő várni - hangsúlyozták többen a Reutersnek.

Két pilóta, akik az ügy érzékenysége miatt nem kívánták felfedni a nevüket, a Reutersnek elmondta: kikapcsolták a GPS-t és alternatív navigációs technikákat alkalmaztak, amikor olyan területek felett repültek, ahonnan jelzavarásról számoltak be.

Az exportellenőrzés is akadálya lehet annak, hogy a technológiák elérhetővé váljanak az utasszállító gépek számára, közölte a Honeywell védelmi cég, amely repüléstechnikai megoldásokat dolgoz ki a spoofing ellen.

A gyors fellépést nehezíti, hogy olyan összehangolt módszert kell találni, amely elfogadható a szabályozók számára és költséghatékony a légitársaságok számára is.

"Végső soron az érdekelt feleknek össze kell fogniuk, és meg kell állapodniuk egy szabványban" -

mondta Matthias Schäfer, a SeRo Systems GmbH, egy szintén spoofing-elhárító technológiát gyártó cég ügyvezető igazgatója.

Egyes ágazati szereplők szerint ahelyett, hogy a légitársaságok számára kötelezővé tennék a navigációs jelzavarás elleni technológiák beszerzését, inkább a pilóták jobb kiképzésére kéne összpontosítani, hogy felismerjék, amikor el akarják téríteni őket az útvonaluktól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×