eur:
395.72
usd:
368.64
bux:
69711.91
2024. június 17. hétfő Alida, Laura
Elon Musk, az X közösségi médiaplatform, a Tesla Motors elektromosjármű-gyártó, a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat tulajdonosa beszél az Olasz Testvérek kormánypárt  ifjúsági szervezete által rendezett, Atreju nevű találkozón Rómában 2023. december 16-án.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi

Vizsgálatot indított Elon Musk ellen a brazil legfelsőbb bíróság

A brazil legfelsőbb bíróság egyik bírája vizsgálatot indított Elon Musk ellen az igazságszolgálatás akadályozása miatt, miután az X tulajdonosa kijelentette, hogy újraaktivál több olyan fiókot, amelyeknek a bíró elrendelte a felfüggesztését – jelentette a Reuters hírügynökség.

Musk kijelentette, hogy a felfüggesztésekről szóló határozat alkotmányellenes, így a fiókokat újra megnyitják. Ezután felszólította Alexandre de Moraes bírót, hogy mondjon le.

Sem a bíróság, se az X nem hozta nyilvánosságra, hogy mely fiókokról van szó.

Moraes olyan „digitális milíciák” ellen folytat nyomozást, amelyek gyanúja szerint Jair Bolsonaro elnöksége idején álhíreket és gyűlölködő tartalmakat terjesztettek. A bíró vezeti a nyomozást a Bolsonaro feltételezett puccskísérletével kapcsolatban is.

Musk helyi idő szerint vasárnap esti posztjában úgy fogalmazott, hogy Moraes „arcátlanul és többszöri alkalommal” elárulta Brazília alkotmányát és népét.

„Ez a bíró hatalmas pénzbüntetéseket szabott ki, és azzal fenyegetőzött, hogy letartóztatja az alkalmazottainkat és Brazíliában letiltja a hozzáférést az X-hez” – közölte a milliárdos, hozzátéve, hogy ezzel az X nagy valószínűséggel búcsút mondhat minden, Brazíliából származó bevételének, és az ottani irodáját is bezárhatja.

„Az elvek fontosabbak a profitnál” – jelentette ki Musk, és megfogadta, hogy amennyiben lehetséges jogi úton fogja megtámadni a fiókok zárolásáról szóló döntést.

Moraes az esetre reagálva kijelentette, hogy Muskra is kiterjesztette a közösségi médiában terjedő álhírek utáni nyomázást, és vizsgálatot rendelt el az igazságszolgáltatás akadályozásának miatt.

A bíró felszólította az X-et, hogy nem tagadhatja meg a végzés végrehajtását, és ne aktiválja újra a felfüggesztett fiókokat.

Amennyiben az X nem tesz eleget az utasításoknak, naponta 100 ezer real (mintegy 7,1 millió forint) pénzbüntetés kifizetésére kötelezik.

Luiz Inácio Lula da Silva jelenlegi brazil elnök támogatását fejezte ki Moraesnek, Jorge Messias főügyész pedig a közösségi média jogi szabályozását szorgalmazta, hogy az oldalak ne vehessék semmibe a brazíliai törvényeket.

„Nem élhetünk olyan társadalomban, amelyben külföldön élő milliárdosok irányítják a közösségi hálóinkat, és szabadon megsérthetik a jogállamiságunkat, nem tesznek eleget bírósági döntéseknek és megfenyegetik a hatóságainkat” – írta Messias az X-en.

Címlapról ajánljuk
A politikai „kihalás” fenyegeti a torykat

A politikai „kihalás” fenyegeti a torykat

„Politikai kihalás” fenyegeti a brit Konzervatív pártot – így jellemezhető egy új közvélemény-kutatás, amely szerint az Egyesült Királyság kormányát adó erő parlamenti képviselete drámai módon visszaesik a július 4-i választások után.

Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Budapest főpolgármestere beadta hétfőn a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban történő megismétlését kéri.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
Csúcsdöntésekkel indul a hét az amerikai tőzsdén

Csúcsdöntésekkel indul a hét az amerikai tőzsdén

Vegyes mozgásokkal indult a hét a tőzsdéken, az ázsiai piacokon nem alakult ki határozott irány, miután a befektetők egy sor friss gazdasági adatot értékeltek, beleérve az vártnál jobban alakuló kiskereskedelmi számokat, és a vártnál rosszabb ipari statisztikákat. A kedvezőtlen ázsiai hétindítás ellenére az európai piacokon pozitív felütéssel indult a nap a múlt heti lejtmenet után, bár a nyitástól távolodva elkezdett fogyni a lendület és délutánra vegyes mozgások alakultak ki. Az amerikai indexek emelkedtek, új történelmi csúcsok születtek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×