eur:
393.82
usd:
367.86
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pexels.com

Vége a teniszlabdák, csokipénzek, játékautók uralmának: a német szurkolók legyőzték a labdarúgóligát

Sajátos harcot folytattak német futballszurkolók hazájuk labdarúgóligájával: mérkőzéseket szakítottak félbe viccesnek tűnő akciókkal, de a valóságban ennél jóval komolyabb ügy miatt tiltakoztak: azt igyekeztek megakadályozni, hogy a Német Labdarúgóliga külföldi befektetőnek adja el a médiajogok egy részét. A tiltakozás olyan mértékű volt, hogy a liga végül visszavonulót fújt.

December vége óta a Bundesliga az első és másodosztályában meglepetésnek számított, ha egy-egy mérkőzés nem szakadt félbe. A kétszer negyvenöt perces játékidő rendszerint nem csupán a "bevett" néhány perccel hosszabbodott meg, hanem ennél jóval hosszabb ideig eltartott. Legutóbb például Bochumban a helyiek és a Bayern München összecsapása kétszer is félbeszakadt, emiatt a mérkőzés több mint száz percen át tartott.

A tiltakozó drukkerek különféle akciókkal akasztották meg a mérkőzéseket. Volt, amikor teniszlabdákkal árasztották el a gyepet, máskor csokipénzeket dobáltak be, voltak számzáras kerékpárlakatok a kapukon, legutóbb pedig már távirányítós kisautókkal zavarták meg a játékot.

Ilyenkor megállt a meccs, a rendezők igyekeztek rendet tenni, letkarították a gyepet, és csak ezután következhetett a folytatás.

A tiltakozás oka az volt, hogy a DFL zöld jelzést adott külföldi befektetők belépésére, mindenekelőtt a televíziós közvetítési jogok egy részének megvételére. Nem kis összegről volt szó, egy meg nem nevezett külföldi befektető egymilliárd eurót ajánlott ezért a ligának.

A 36 első, illetve második ligás labdarúgóklub vezetői erről decemberben szavaztak, és a szükséges kétharmados többség épp megvolt a támogatáshoz. Felmerült ugyanakkor a gyanú, hogy a Bundesliga másodosztályában szereplő Hannover 96 ügyvezető igazgatója, Martin Kind a szavazás során "vitatott magatartást" tanúsított. Az igazgató állítások szerint saját klubjának elutasító álláspontjával szögesen ellentétesen szavazott.

Ennek nyomán a klubok képviselői közül is többen új szavazást követeltek.

A Süddeutsche Zeitung által ismertetett korábbi felmérés szerint megkérdezett szurkolók fele eleve elutasította a külföldi befektetők belépését. Mindössze 33 százalék támogatta, míg a fennmaradó kisebbség nem foglalt állást.

A közvélemény-kutatásból kitűnt az is, hogy a szurkolók ugyancsak ötven százaléka teljes mértékben egyetértett a tiltakozás sajátos formáinak alkalmazásával. Mintegy 37 százalék volt ellenkező véleményen, aggódva a mérkőzések immár "rendszeressé" vált megszakítása miatt.

A szurkolók sajátos tiltakozási hulláma nyomán a labdarúgóliga elnöksége Frankfurtban válságülést tartott, és úgy döntött, hogy – mint a közleményében fogalmazott – eláll a médiapartnerség folyamatától.

Hans-Joachim Watzke, az elnökség tagja, a Borrussia Dortmund ügyvezető igazgatója nyilatkozatában elismerte, hogy a német profi labdarúgás rendkívül komoly próbatétel előtt áll, és a klubok, az edzők, a szakembere, valamint mindenekelőtt a szurkolók körében kialakult viták veszélyeztetik magát a játékot.

Bár a sokat bírált tervezett stratégiai partnerséget fontosnak nevezte, hangsúlyozta, hogy az ezzel kapcsolatos tárgyalások nem folytathatók tovább. A liga vezető képviselője közvetve kizárta azt is, hogy a tervezett "kiárusítást" ismét napirendre tűzik.

A Kicker sportmagazin és több hírportál tudósítása szerint a különböző szurkolói szervezetek egyhangúlag üdvözölték a döntést. Ezek után várható, hogy a Bundesliga első és másodosztályában a hét végétől a mérkőzések visszatérhetnek a megszokott kétszer negyvenöt perces kerékvágásba.

Szakértők szerint a súlyos költségvetési gondokkal küszködő DFL döntése bizonyítja, hogy nem minden a pénz. A folytatódó tiltakozások a futballnak rendkívüli károkat okoztak volna.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Ismét mozgolódik a magán-nyugdíjpénztári piac, a meglévő négy szolgáltató száma lefeleződik: nyártól már csak a Budapest és a Horizont Magánnyugdíjpénztár marad. A számok azt mutatják, hogy magasabb összegre lett jogosult a megmaradt 51 ezer pénztári tag, mint az a több mint 3 millió, aki 13 éve a kilépés mellett döntött. Csakhogy a maradóknak is választaniuk kell, ha elérik a nyugdíjkorhatárt, és úgy tűnik, hacsak nem haladja meg jelentősen a pénztári járadék összege az állami nyugdíjat, érdemesebb inkább a visszalépés mellett dönteni. Mutatunk egy hüvelykujjszabályt, ami segíthet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×