eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
magyar honvédség Embraer KC-390
Nyitókép: Embraer

Megtette első repülését a honvédség új "csodagépe" - videó

2024. február 8-án Brazíliában levegőbe emelkedett a Magyar Honvédség első Embraer KC-390 típusú rámpás katonai szállítórepülőgépe, amely tervek szerint ez év folyamán érkezik Magyarországra.

A világszerte egyre nagyobb érdeklődést kiváltó brazil repülőgéptípus használatával a Magyar Honvédség újabb képességgel bővül a katonai légiszállítás terén - írta közleményében a Honvédelmi Minisztérium.

Mint ismert, a Magyar Honvédség az AN-26-os katonai szállítórepülőgépek hadrendből történő kivonása és az egyre növekvő katonai szállítási igények nyomán 2024-ben két, világviszonylatban is a legmodernebbek közé tartozó, KC-390 típusú katonai szállítórepülőgépet szerez be.

A tárca közleménye szerint a KC-390 típussal a Magyar Honvédség a katonai légiszállítás terén eddig nem látott képességek birtokosa lesz. Az akár 26 tonna hasznos terhet is szállítani képes repülőgép magyar változata alkalmas lesz légiutántöltésre, precíziós, légi teherdobásokra, valamit intenzív ellátásra szoruló betegek/sérültek ápolására szolgáló betegágyak befogadására is.

A Magyar Honvédség Embraer KC-390-es repülőgépe (forrás: honvedelem.hu)
A Magyar Honvédség Embraer KC-390-es repülőgépe (forrás: honvedelem.hu)
A Magyar Honvédség Embraer KC-390-es repülőgépe (forrás: honvedelem.hu)
A Magyar Honvédség Embraer KC-390-es repülőgépe (forrás: honvedelem.hu)

A gép sikeres első levegőbe emelkedésével kezdetét vette a légi tesztek sorozata, ezzel egyidőben pedig már tart a Magyar Honvédség szakembereinek képzése is az Embraer képzési központjában, hogy a 2024 folyamán Magyarországra érkező technikát felkészülten fogadhassák.

Az első beindításról tavaly szeptemberben az Embraer kiadott egy videót, ezen közelebbről is látszik a gép:

A két darab KC-390-es hadszíntéri szállító repülőgép beszerzéséről 2020 novemberében írta alá a szerződést a Honvédelmi Minisztériumban Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség akkori parancsnoka és Jackson Schneider, a brazil Embraer Defense and Security elnök-vezérigazgatója. A pontos ár nem ismert, az iparági becslések szerint az egységár 85 millió dollárra tehető.

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×