eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Iizzó láva tör fel a kőzetrepedésekből a Reykjanes-félszigeten, Grindavík délnyugati halászváros közelében 2024. január 14-én. A félszigeten korábban észlelt, vulkánkitörés veszélyre figyeleztető szeizmikus tevékenység miatt a hatóságok még tavaly novemberben kiürítették a várost.
Nyitókép: MTI/EPA/Anton Brink

Ismét települést, házakat pusztít a láva - videó

Vasárnap reggel újabb vulkánkitörés volt Izland délnyugati részén, Grindavík városánál. Délutánra a lávafolyam elérte a település házait, egymás után lobbantva lángra az épületeket.

A Reykjavíktól 40 kilométerre délnyugatra fekvő halászváros mintegy négyezer lakosát az éjszaka kitelepítették. A láva vasárnap délutánra elérte Grindavík halászkikötőt, és három lakóházat felperzselt.

A legutolsó alkalom, amikor a láva lakott települést ért el Izlandon, 51 éve történt - mondta a köztelevízióban elhangzott beszédben Gudni Jóhannesson elnök, aki reményre bíztatta az lakosokat.

Fontos tudni, hogy a jelenlegi kitörés - amely kisebb a decemberinél - nem befolyásolja a légi közlekedést, ahogy a turizmust sem. Az érintett régiót viszont lezárták a látogatók elől.

Izlandon 33 aktív vulkánrendszer található, Európában a legtöbb, és átlagosan minden negyedik-ötödik évben történik vulkánkitörés. A mostani két év alatt az ötödik vulkánkitörés az országban, a legutóbbi decemberben történt, szintén Grindavík közelében.

Videón a házak közé betörő lávafolyam:

Mint Harangi Szabolcs vulkanológus az Infostartnak küldött összegzésében felidézte, legutóbb 2014-ben a Zöld-foki szigetek Fogo vulkánja kitört és a lávafolyás elpusztította Portela és Bangaeira településeket. 2018-ban a hawaii Nagy-szigeten a Kilauea vulkáni területhez tartozó keleti rift zóna mentén volt egy jelentős lávaöntő kitörés, ami számos települést és óceánparti üdülőövezetet borított vastag lávatakaróval. 2021-ben a Kanári-szigetekhez tartozó La Palma délnyugati oldalán nyílt fel a föld és a lávafolyam több száz házat rombolt le.

"Mindegyik esetben volt a korábbi évtizedekben példa hasonló vulkáni működésre. Az izlandi Reykjanes-félszigeten Grindavik település mentén viszont 2300 éve volt utoljára vulkánkitörés. Mondhatni, a lakosok nem ismerték itt a vulkáni veszélyt e területen. Most azonban a láva e település házait égeti fel és dönti le" - mutatott rá az ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet igazgatója, egyetemi tanár, a HUN-REN-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport vezetője.

A kitörés a közeli Svartsengiben található turistacélpont, a Kék Lagúna felől:

Harangi Szabolcs felidézte: a decemberi vulkánkitörés óta, lehet azt mondani, készült Izland az újabb lávaöntő kitörésre. Grindavik északi részén egy több méteres földsáncot húztak fel, ahol az ország legerősebb, leghatalmasabb gépei dolgoztak.

A lávafolyam öleléséből menekülő nagy gépek:

"Ez az elővigyázatosság, a földsánc eddig kiválóan vizsgázott. Az első hasadék déli részéből két lávafolyam indult el Grindavík felé. A hasadék átvágta a földsáncot, így az egyik lávafolyam akadálytalanul haladt a település felé, azonban

a másikat sikeresen megállította és eltérítette a földgát. A kegyelemdöfést aztán a második hasadék felnyílás adta meg.

Ez közvetlenül a házak közelében történt mintegy 100 méter hosszon és a láva innen már rövidesen elérte az első házakat" - foglalta össze a szakember.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×