eur:
389.7
usd:
359.48
bux:
66136.48
2024. február 26. hétfő Géza
GAZA, THE GAZA STRIP, PALESTINE - 2021/04/26: Al-Omari Grand Mosque seen in Gaza City during Ramadan.Muslims around the world celebrate the blessed month of Ramadan by praying during the night and abstaining from eating, drinking and sexual practices during the period between sunrise and sunset. Ramadan is the ninth month in the Islamic calendar and it is believed that the first Quranic verse was revealed during its last ten nights. (Photo by Mahmoud Issa/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Nyitókép: Mahmoud Issa/SOPA Images/LightRocket/Getty Images

Jelentősen megsérült a Gázai övezet egyik legjelentősebb történelmi épülete - videó, képek

További több mint kétszázötven terrorista célpontot lőtt az izraeli hadsereg az utóbbi 24 órában - jelentették az izraeli katonai szóvivők vasárnap, a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet elleni háború hatvanötödik napján.

Az elmúlt egy napban az izraeli hadsereg több mint 250 terrorista célpontot és infrastruktúrát támadott a Gázai övezetben. Az övezet északi részén, a Gáza várostól nyugatra fekvő Sedzsaia negyedben rajtaütöttek a Hamász egy katonai bázisán, ahol Kalasnyikov gépkarabélyokat, gránátokat, páncéltörő rakétákat, lőszert és egyéb katonai felszereléseket találtak.

Az övezet déli részén, Hán-Juniszban alagutak lejáratait és más katonai infrastruktúrát semmisítettek meg a levegőből precíziós lövedékekkel, és szintén sok fegyvert találtak egy mecset közelében.

Palesztin jelentések szerint vasárnap reggel tízen meghaltak és több tucatnyian megsebesültek Hán-Juniszban egy ház ellen elkövetett robbantásban, a halottak többsége gyerek. Azt is közölték, hogy tüzérségi lövedékek csapódtak be az Európai Kórház közelében, és több, az övezet középső részén fekvő menekülttábornál, valamint Gáza város keleti részén.

A harcokban jelentősen megrongálódott a Gázai övezet legrégebbi és legnagyobb mecsetje, a Nagy Al-Omari Mecset, a térség egyik legjelentősebb történelmi épülete Gáza városban (a nyitóképen a mecset még ép állapotában, 2021-ben a ramadán idején).

Megrepedtek az alapjai, teljesen megsemmisültek a belső csarnokok, de a minaretje még áll.

Az izraeli hadsereg közlése szerint a Hamász terrorista tevékenységre használta a mecsetet, terroristákat és egy alagút lejáratát találták meg benne.

A háborúban számos mecset megsérült. Alább a Gázai övezet egy másik településén, Deir al Balahban található Jaffa Mecset romjai - az épület szintén egy izraeli légitámadásban pusztult el, csak a minaretje áll.

Palestinians are inspecting the debris at the Jaffa Mosque, which was hit by an Israeli bombardment, in Deir el-Balah, in the central Gaza Strip, on December 8, 2023, amid continuing battles between Israel and Hamas. (Photo by Majdi Fathi/NurPhoto via Getty Images)
(Majdi Fathi/NurPhoto/Getty Images)

Közben Katar, Egyiptom, Jordánia, Szaúd-Arábia, Törökország és a Palesztin Hatóság külügyminiszterei felszólították az Egyesült Államokat, hogy fokozza az Izraelre gyakorolt nyomást a tűzszünet érdekében. A külügyminiszterek találkozójukon csalódottságukat fejezték ki amiatt, hogy Washington megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsának azonnali gázai tűzszünetről szóló határozatát.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a parlamentben: sűrű nap áll előttünk

Orbán Viktor a parlamentben: sűrű nap áll előttünk

A miniszterelnök napirend előtti szónoklatával indult a tavaszi parlamenti félév. Az első ülésen választanak új köztársasági elnököt és hagyhatják jóvá a honatyák Svédország NATO-csatlakozásának magyar támogatását. Tartson velünk, az eseményeket folyamatosan közvetítjük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. február 26. 15:19
×
×
×
×