eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Ukrán katonák egységük állásában, a kelet-ukrajnai Donyecki területen húzódó fronton 2023. július 14-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt.
Nyitókép: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk

Amerikai fordulat Ukrajnában: érdekes üzenet jelent meg

Az Egyesült Államok NATO-képviselete már nem az ukrajnai békéről írt, hanem az igazságos, kitartó és fenntartható béke előfeltételeiről.

Váratlan hangnemű, furcsának mondható posztot rakott ki az X-re az Egyesült Államok NATO-képviselete. Arról írnak, hogy Amerika most azért támogatja Ukrajnát, hogy „a lehető legerősebb helyzetben legyenek, ha eljön az idő a tárgyalásra,” emellett pedig természetesen az ukrán katonák elszánt teljesítményét méltatják – vette észre a Portfolio.

"Arra fókuszálunk, hogy megteremtsük egy igazságos, kitartó és fenntartható béke előfeltételeit” – áll a bejegyzésben, miközben a misszió képviselői egyáltalán nem említik Ukrajna Oroszország felett aratott katonai győzelmét mint lehetőséget. Az Egyesült Államok, számos más NATO-országgal együtt rendszeresen azt hangoztatja: többek közt azért támogatják Ukrajnát, hogy az ország vissza tudja állítani teljes területi integritását és ki tudja űzni az orosz hadsereget területéről – most erre a poszt egyáltalán nem reflektált.

Ukrajnában úgy értékelik, hogy Washington már területi engedményeket akarna tenni Oroszországnak, lemondva a megszállt területek egy részéről. Többen hangsúlyozzák: teljesen mindegy, milyen alku születik Oroszországgal, szerintük Moszkva azt úgysem tartja majd be.

A kritikus hangok nyomán a NATO-képviselet közölte: "Kitartunk az Ukrajna melletti elköteleződésünk kapcsán. A fenntartható béke azt jelenti, hogy nem hódolunk be Oroszország arcátlan és erőszakos területfoglalási kísérletének. Nincs vége a csatának, még meg lehet azt nyerni. Addig támogatjuk Ukrajnát, amíg az szükséges.”

A kommunikációváltás teljesen tudatos lehet Amerika részéről: a nyári ukrán offenzíva hatására a NATO vezetésében elkezdtek többen kételkedni azzal kapcsolatosan, hogy Ukrajna megnyerheti-e a háborút Oroszországgal szemben. Pár hete maga Valerij Zaluzsnij ukrán vezérkari főnök is arról írt, hogy patthelyzethez jutott a konfliktus.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×