eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 2. szombat Lujza
Új grafikájú, Magyarország feliratú vezetői engedélyek sorakoznak a Pénzjegynyomdában.
Nyitókép: MTI/Pénzjegynyomda

Teljes jogosítványcsere jön az unióban – itt vannak a részletek

Egy 2013-as irányelv 2033-ig ad lehetőséget az egységes cserére a 27 tagállamban.

Változik a világ, és benne változnak a jogosítványok is. Legalábbis a 27 tagú Európai Unióban mindenképp, erről tíz évvel ezelőtt szentesítették a határozatot. Eszerint 2033-ig az unió valamennyi tagországában már új formátumú vezetői engedélyekre lesz szükség, mégpedig olyan formátumra, amely hamisításbiztos, és a hitelkártya "ruháját" ölti. A csere sokak számára a 2033-as végső határidő ellenére már a jövő év januárjától kötelező.

Ez a közelgő dátum indíthatta az NTV tekintélyes német hírcsatornát arra, hogy egyfajta "kisokost" tegyen közzé a jogosítványok cseréjéről. A valójában hat évvel korábban kidolgozott, de 2013-ban életbe lépett határozat számos feltételt, illetve határidőt tartalmaz. Ezt jelzi, hogy az Európa legnagyobb autóipari szövetségének számító, 21 millió taggal rendelkező német autótóklub, az ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil Club) adatai nyomán jelent meg a hírtelevízió figyelemfelhívó beszámolója.

A kölni székhelyű csatorna utalt arra, hogy a formátumcsere hullámokban történik, és

az előirányzat szerint 2033-ra már nem lesz érvényben régi formátumú vezetői engedély.

A célokat említve a határozat hangsúlyozta, hogy a jogosítványokat a kor követelményeinek megfelelően kellő biztonsági elemekkel kell ellátni. A tagállamok egyetértettek abban, hogy hatóságok által könnyebben felismerhető és gyorsabb ügyintézést lehetővé tevő dokumentumokat kell kiadni, mint ahogy abban is, hogy csökkenteni kell a tagállamok közötti kiskapukat kihasználó visszaéléseket. Az irányelv leszögezte, hogy

2013. január 19. után csak új formátumú jogosítvány adható ki, a régebbieket azonban nem kell automatikusan lecserélni.

A korábbi kompromisszum szerint minden uniós állampolgár megtarthatja a vezetői engedélyét addig, amíg az érvényes.

Abban a tagországok egyetértettek, hogy a jövőben ne lehessen életre szóló jogosítványokat kiadni, de a korábban főszabályként meghatározott 10 éves érvényességi időt meghosszabbítják 15 évre.

Szabad kezet kaptak a tagországok abban is, hogy saját hatáskörben dönthessenek, szükséges-e orvosi vizsgálat a dokumentumok érvényességének meghosszabbításához.

Az NTV hangsúlyozta azt is, hogy a csere szükségessége nem mindig a születési évtől függ, hanem abban a dokumentum kiállításának időpontja is meghatározó szerepet játszik. A hírcsatorna szerint a meghatározott időpontok különbözőségét indokolta egyebek mellett, hogy a hatóságok számára a csere ne legyen túl "kaotikus".

A legsürgősebb teendői ezzel kapcsolatban azoknak a jogosítványtulajdonosoknak vannak, 1965 ás 1970 között születtek. Nekik ugyanis 2024. január 19-ig kell befejezniük a cserét.

Az idősebb tulajdonosok kivételezettebbek, a határozat kimondta ugyanis, hogy

az 1953 előtt születettek – függetlenül a jogosítvány kiállításának időpontjától és formátumától – 2033. január 19-ig "ráérnek" a cserével.

A teherautó- és autóbusz-vezetői engedélyekre más előírások vonatkoznak.

A NTV figyelmeztetése mindenekelőtt a német gépjárművezetőknek szólt. Utalt ugyanakkor arra is, hogy a 2013-ban egységesen elfogadott, a vezető engedélyek cseréjével kapcsolatos határozat több vonatkozásban valamennyi uniós tagállamot érinti.

Címlapról ajánljuk
Életbe lépett az EU legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere

Életbe lépett az EU legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere

Március elsejétől kell alkalmazni Magyarországon az új idegenrendészeti szabályrendszert, amely január elején lépett hatályba. A törvény célja az, hogy migránsok még vendégmunkásként se érkezhessenek hazánkba, akik pedig itt vannak, azok ne vehessék el a magyarok munkáját.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×