eur:
391.12
usd:
366.57
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Pexels.com

Szakértő: Tunézia migrációs lezárásába egymilliárd eurót fektet az unió

Az ország közállapotai romlanak, miközben nem csak az onnét távozók száma növekszik, az embercsempészek is ottani útvonalakat favorizálnak más országokból indulók Európa felé szállítására. Tóth Klaudia, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója elmondta: egy-egy fuvar ára 1300-1700 euró.

2022-ben több mint 32 ezer, Tunéziából útnak induló illegális migráns érte el Olaszország partjait, meghaladva ezzel a jázminos forradalom által kiváltott 2011-es migrációs hullám számadatait is.

"Tunéziában jelenleg olyan felfokozott gazdasági és politikai helyzet uralkodik, amely kiszolgáltatott helyzetbe lökte az országot. Romlanak a gazdasági mutatók, nő az államadósság, magas inflációs és munkanélküliségi ráta van, a dinár egyre inkább veszít az értékéből, a korrupció pedig egyre inkább elharapódzik, ami hozzáad az egyre inkább mélyülő társadalmi törésvonalakhoz" – sorolta az InfoRádióban Tóth Klaudia, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója.

Tunézia migrációs szempontból ráadásul még így is "csak" tranzitországnak számít,

több csempészútvonal használja az ország területét átjáróházként. Az embercsempészek tarifája épp a nemzetiség alapján igen változékony.

"Attól is függ, hogy valaki milyen állampolgárságú, tunéziaiaknak például jellemzően alacsony árakat szabnak, 1300-1500 euró között mozog a csempészdíj a Földközi-tengeren, míg a szubszaharaiaknak 1500-1700 euró is lehet a szállítás díja, mert a csempészútvonalakat lokális szervezetek menedzselik, é jelentősen több pénzbe kerül messzebbről célba juttatni az embereket" – ecsetelte.

A Tunéziából indulók 2015–2016 folyamán jellemzően fiatal férfiak voltak, ottani állampolgárok, új tendencia, hogy az ország "átjáróház", a tavalyi évben már csak 71 százalék volt tunéziai, aki onnan szállt vízre, a többiek belső-afrikaiak, marokkóiak, algériaiak, és mennek Lampedusa szigete irányába.

Közben Tunézia államfője megígérte az országnak, hogy ennek a helyzetnek vége lesz, az olasz és az uniós féllel történt tárgyalások alapján Tunézia ugyanis egy egymilliárd eurós keretet kaphat, hogy úrrá legyen a helyzeten. "A tunéziai parti őrség megpróbál mindenkit feltartóztatni" – mondta Tóth Klaudia.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×