eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b) és Mette Frederiksen dán miniszterelnök amerikai gyártmányú F-16-os harci repülőgépen a dániai Vojensben lévő Skrydstrup légi támaszponton 2023. augusztus 20-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt.
Nyitókép: MTI/EPA/Mads Claus Rasmussen

Szakértő: az ukrán vezetést kiakasztó mondatok nem egy magánvélemény volt

Kijev rosszallását váltotta ki a NATO-főtitkár kabinetfőnökének szavai, miszerint területeket adhatnának át a háború befejezéséért cserébe. Az ügy kapcsán Jens Stoltenbert is szabadkozásra kényszerült. Közben az is napvilágot látott, hogy Ukrajna mégis kap F–16-osokat az Egyesült Államoktól, de azok valójában Dániából és Hollandiából érkeznek majd. Somkuti Bálint hadtörténésszel, biztonságpolitikai elemzővel, a Matthias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének kutatótanárával beszélgettünk.

Egy NATO-főtitkár kabinetfőnöke nem mond magánvéleményt – szögezte le Somkuti Bálint biztonságpolitikai elemző azzal kapcsolatban, hogy Stian Jenssen múlt kedden egy panelbeszélgetésen felvetette, hogy az ukrán fél esetleg lemondhatna az orosz erők által megszállt területei egy részéről Moszkva javára a háború lezárása érdekében. „A NATO-főtitkár kabinetfőnökének megnyilvánulását nyilván valamilyen szinten átbeszélték, engedélyezték, és

az elhangzottak bizonyos mértékben a NATO hivatalos véleményének tekinthetők, és nem egy magánakcióról volt szó”

– magyarázta a Matthias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének kutatótanára.

A szakértő az eset kapcsán megjegyezte, hogy a sajtóban megszaporodtak egyébként azok a jelek, amik arra utalnak, hogy az észak-atlanti szövetség, de általában a Nyugat elégedetlen az ukrán ellentámadás eredményével, ezért – nem biztos, de a jelek arra mutatnak, hogy – elkezdték fölkészíteni a közvéleményt arra, hogy az támadás nem fog jelentős sikereket elérni, aminek akár hosszabb távú következményei is lehetnek.

Jenssen szavait természetesen Kijev felháborodással fogadta, amit követően a kabinetfőnök nyilvános megbánást tanúsított, majd Jens Stoltenberg NATO-főtitkár rövidesen közölte: csakis az ukránok dönthetik el, hogy mikor állnak fenn a béketárgyalások feltételei, és mi számít elfogadható megoldásnak.

Annak is meg volt az oka, hogy a főtitkár megpróbálta kijavítani ezt a hibát – tette hozzá Somkuti Bálint. Látva a felháborodást és a rendkívül éles reakciókat úgy Ukrajna, mind a közvélemény részéről, le kellett reagálni ezt a fajta „realista megközelítésről” tanúskodó megnyilatkozást.

A biztonságpolitikai elemző azt valószínűsíti, a szóban forgó diplomáciai, vagy kommunikációs „csiki-csuki” annak köszönhető, hogy a háború kirobbanását követő (nyugati) lelkesedés kezd alábbhagyni;

bár nem ideális, hogy egy ilyen üzenet kimehetett a NATO részéről, az sem épp egy jó kommunikációs fejlemény, hogy azt ilyen gyorsan és határozottan visszavonták

– tette hozzá.

Az F–16-os repülőgépekkel kapcsolatban az a kulcskérdés, hogy mennyi ilyet kap Ukrajna – mondta a hadtörténész, aki szerint Ukrajna részéről teljesen reális elképzelés, hogy 200 darab – 18 repülőszázadnyi – ilyen típusú vadászgépet kért, amiből rotációban akár négy-öt század is folyamatosan a levegőben lehetne, ami már egy jelentős erő. Arra viszont nem látszik reális esély, hogy ez a 200 repülőgép meg is érkezzen – tette hozzá.

Arról nem beszélve, hogy az F–16-osokhoz pilótákra is szükség lenne, akiknek a kiképzése sokkal nagyobb feladat, mint például egy löveg esetében – mondta az InfoRádióban Somkuti Bálint, a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének kutatótanára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×