eur:
389.71
usd:
364.93
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Jorg Greuel/GettyImages

Gálik Zoltán: A brit választók már nem támogatják a Brexitet

Időközi választásokat tartottak Nagy-Britanniában az elmúlt héten, ami a balliberális ellenzék előretörését jelzi, miután több körzetet is elvesztett a jelenleg kormányzó Konzervatív Párt. Az InfoRádióban Gálik Zoltán a Corvinus Egyetem docense úgy értékelte, hogy ezzel az időközi választási eredménnyel történelmi fordulatot ért el a Munkáspárt.

Az Egyesült Királyságban legközelebb 2024-ben, legkésőbb 25-ben lesznek általános választások ugyanakkor eddig 17 időközi választás volt ebben a kormányzati ciklusban. Az az utóbbi három, azért volt, mert közel egy hónappal ezelőtt Boris Johnson lemondott képviselői posztjáról. A politikust ugyanis egy bizottság, amit a parlament állított föl, bűnösnek találta abban, hogy félrevezette a parlamentet.

Két másik konzervatív képviselő Nigel Adams és David Wahlberg is követte őt és ezért új választásokat írtak ki. Nagyon nagy kérdés volt, hogy vajon mind a három helyen átveszi-e konzervatívoktól a Munkáspárt illetve a Liberális Demokraták a helyeket. Kettőben sikerült átvennie az ellenzéknek a mandátumokat - mondta el az InfoRádióban Gálik Zoltán.

A Corvinus Egyetem docense szerint a háromból kettő időközi választáson történelmi fordulatot sikerült elérnie a Munkáspártnak és a Liberális Demokrata Pártnak is, amelyek 2019-hez képest sok ezerrel több szavazatot szereztek. Egyedül Boris Johnson volt választói körzetében tudtak nyerni a toryk. Ám ott pusztán csak azért, mert a helyi lakosok ezzel tiltakoztak Sadiq Khan balliberális, londoni főpolgármester gépkocsiadójának bevezetése ellen - tette hozzá az egyetemi tanár.

Gálik Zoltán kiemelte, hogy az utóbbi időszak időközi választási eredményei alapján alapvető változás állt be a brit politikai életben. Ez a Munkáspártnak és a Liberális Demokrata Pártnak egy olyan nagy arányú előretörését jelenti, ami a következő választásokon a brexitet képviselő Konzervatív Pártnak a teljes bukásával járhat.

"Az a történelmi koalíció, ami a brexit-szavazásnak a következtében 2019-ben előállt úgy látszik, hogy teljesen megszűnt.

A választók már nem támogatják magát a Brexitet sem, illetve közel felük nem támogatja a pártot sem. Most úgy néz ki, hogy a Munkáspárt közel 46 százalékkal vezet a konzervatívok előtt, akik 26 százalékot tudhatnak magukénak"

- hangsúlyozta az egyetemi professzor.

A külpolitikai elemző arról is beszélt, hogy teljes biztonsággal természetesen nem lehet még a brit baloldali ellenzék győzelmét kijelenteni, hiszen viszonylag távol van a parlamenti választás várható ideje. Bár ugyanakkor az is biztos, hogy hiába történhet nagyon sok minden egy év alatt, Rishi Sunak konzervatív miniszterelnök az eddigi teljesítménye alapján nem tűnik képesnek arra, hogy megakadályozza egy nagy munkáspárti többségű új parlament megalakulását.

Akármi is lesz a következő parlamenti megmérettetés eredménye a választások után, a brit politikusoknak biztos, hogy sürgősen konkrét választ kell majd adniuk az olyan égető problémákra, mint a brexit és az energiaválság következményei, a magas infláció, a csökkenő reálbérek valamint a magas kamatlábak - tette hozzá az Gálik Zoltán a Corvinus Egyetem docense.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Itt a Fed kamatdöntése: reagált az inflációcsökkenés megtorpanására a jegybank

Itt a Fed kamatdöntése: reagált az inflációcsökkenés megtorpanására a jegybank

Az amerikai jegybank magyar idő szerint este 8-kor tette közzé kamatdöntését, amelyből kiderül, hogy a jegybank nem módosította az irányadó rátát. Mindjárt a közlemény első mondatában reagáltak viszont az inflációcsökkenés elakadására. Jerome Powell elnök 20:30-kor tart sajtótájékoztatót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×