eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay

Társadalmi lépcsőfokok – ennyi generáció kell a szegénységből való kitöréshez az egyes országokban

Van, ahol hat generáció kell ahhoz, hogy a legszegényebb tizedből fel lehessen kapaszkodni a középosztály szintjére.

A társadalmi felemelkedést vette górcső alá a Statista legújabb elemzése, amely az OECD adatai alapján azt vizsgálta, hogy miközben a társadalmi egyenlőtlenségek évtizedek óta nőnek, a rétegek közötti átjárás megállt. Különösen a társadalmi létra legalján lévők tudnak nagyon nehezen felfelé haladni, miközben a legfelső rétegek még vagyonosabbak lesznek.

Az OECD kutatása szerint egy, a társadalom legszegényebb tíz százalékához tartozó család leszármazottainak átlagosan négy és fél generációra van szükségük ahhoz, hogy felkapaszkodjanak az országuk átlagához. Az eltérések azonban jelentősek a harminc vizsgált országban. Európában a legrosszabb a helyzet Franciaországban, ahol hat generációra van szükség a felzárkózáshoz, de hasonló a helyzet Németországban is. Egy kicsit kedvezőbb a jövőkép Nagy-Britanniában, Olaszországban vagy Svájcban, ahol ez az idő öt generáció, míg Spanyolország vagy Belgium már az átlagnál jobban szerepelt (négy generáció).

A listából kiugrik Dánia teljesítménye, ahol mindössze két generáció alatt lehetséges a legszegényebb sorból a középosztályhoz csatlakozni. Európán kívül is vizsgálva a harminc ország közül a sor végén Kolumbia áll, ahol 11 generációnak kell átlagosan eltelnie ugyekkora előrelépéshez.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×