eur:
389.41
usd:
361.7
bux:
68052.83
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Kilőtt orosz BMP-1-es lövészpáncélos, Ukrajnában. Forrás: Twitter/Cloooud
Nyitókép: Forrás: Twitter/Cloooud

Egy régi csecsen taktikával támadhatják az oroszok az ukrán vonalakat

Az alagutakra és a falakon áttört járatokra épülő speciális városi gerilla harci taktika mellett az orosz–ukrán háborúban most megjelent egy másik csecsen harci taktikai elem is.

Csecsen harcosoktól átvett harci taktikai elem lehet az, hogy az utóbbi időben az orosz hadsereg többször is kvázi faltörő kosként használt fel robbanóanyagokkal megrakott sérült vagy elavult járműveket – olvasható a brit védelmi minisztérium július 13-án a Twitteren közzétett hírszerzési jelentésében.

2023 júniusától egyre több harctéri forrás is megemlíti, hogy az orosz hadsereg improvizált robbanószerkezetként használt páncélozott járműveket egyes megerősített ukrán védelmi állások megsemmisítésére. Az akciók során a járműveket elindító személyzet még a robbanás előtt elhagyta a járművet.

A katonai elemzés azt is kiemeli, hogy a páncélozott járművek robbanószerkezetekké átalakítása az először az orosz erők által ostromlott Marinkában és térségében kezdődött néhány nappal azt követően, hogy a térségbe csecsen katonák érkeztek.

A brit szakértői vélemény emlékeztet arra, hogy a csecsen harcosok improvizált robbanószerkezetekkel kapcsolatos gyakorlati tudása az egészen az 1990-es évekig, a csecsen–orosz háborúkig nyúl vissza.

Az elemzés szerint az oroszok által mostanában bevetett, járművekből kialakított robbanószerkezetek rendkívül nagy robbanásokat okoznak, de a céljukat leginkább azzal érik el, hogy pszichológiai hatást gyakorolnak a védekező erőkre.

Címlapról ajánljuk
Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Május második napjáig adott határidőt a német pénzügyminiszter a minisztériumoknak a jövő évi költségvetés tervezetére vonatkozó kívánságaik előterjesztéséhez. A szabad demokrata Christian Lindner ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy a fő "kívánságot" a szigorú megtakarítások jelentik. Ugyanakkor mindhárom koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a miniszter pártja, a liberális FDP is ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk képviselt "vörös vonalakat" nem lehet átlépni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×