eur:
389.75
usd:
362.06
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
MTI/EPA-PAP/Maciej Kulczynski
Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Maciej Kulczynski

Jókora jutalmakat kapnak a nyugati harckocsikat kilövő oroszok

Mindeközben a Wagner zsoldoscsoport vezetője az orosz győzelmi állításokon, a Twitter közössége pedig hamis Leopard 2-es videókon gúnyolódik.

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint azok az orosz katonák, akik német gyártmányú Leopard harckocsit vagy az USA-hoz köthető páncélozott harcjárművet lőnek ki a háborúban, prémiumot kapnak. Közlésük szerint ez a bónusz egy olyan szélesebb körű rendszer része, mely a háború kezdete óta 10 ezer orosz katonát juttatott már extra kifizetéshez, értesült a Reuters.

Arról írtak az orosz forrás alapján, hogy május 31-ig összesen 10 257 katona kapott jutalmat összesen 16 001 (ukrán és nyugati) haditechnikai eszköz elpusztításáért. Egy ellenséges páncélozott jármű 50 000 rubelt "fizet" (ez körülbelül 200 000 forint), míg egy harckocsi 100 000 rubelt (nagyságrendileg 400 ezer forintot) ér.

A Wagner csoport főnöke, Jevgenyij Prigozsin mindezzel egyidőben kigúnyolta a minisztérium állítását, miszerint az ukrán ellentámadást "leállították".

"A védelmi minisztérium bejelentése alapján már régen legyőztük az összes európai hadsereget, minimum" - mondta Prigozsin a sajtószolgálatán keresztül, és azzal poénkodott, hogy a háború most már véget érhet, mert Oroszországnak "nincs már senkije, aki ellen harcolhatna".

Hamis videók

Az orosz hadsereg korábban azt állította, nem kevesebb, mint nyolc Leopard 2 harckocsit iktatott ki - a Euronews szerint az ország hadügyminisztériuma szemcsés fekete-fehér videókkal támasztotta alá az állítást.

A járművek sziluettjei kivehetők a felvételeken, majd egy helikopter rálő az egyik célpontra, amit robbanás követ, egy hang pedig oroszul közli, hogy találatot értek el.

Amint a videó felkerült a Twitterre, az internetezők közt akadtak olyanok, akik megkérdőjelezték annak valódiságát.

Több elemző is állítja: a felvételeken szereplő járművek nem Leopard 2 harckocsik, sőt, még csak nem is harci járművek.

A videókat alaposan megtekintő katonai szakértők szerint is inkább önjáró permetezőgépeket sikerült hatástalanítani.

"Még egy félprofi is világosan látja, hogy ezek mezőgazdasági betakarítógépek és permetezőgépek" - fogalmazott egy twitterező.

Egy fegyverszakértő szintén a Twitteren mutatta meg, hogy az orosz rakéta által eltalált járműnek négy kereke van, míg a Leopard 2 harckocsiknak buldózerhez hasonlóan lánctalpaik vannak és alacsony fekvésűek.

Gyanús az is, hogy az állítólagos harckocsik egy mező közepén állnak álca nélkül, ami egy Leopard 2 esetében elég valószínűtlen.

A videó egy hosszabb változatában az is hallható, ahogyan egy katona úgy fogalmaz: "próbáljuk ki ezeken!" - ami arra utal, hogy gyakorlatot rögzítettek.

Még a Krempl-párti bloggereknek is kínos a felvétel: egyikük kellemetlennek nevezi és elnézést kér érte.

Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×