eur:
389.83
usd:
362.05
bux:
68523.94
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Leopard 2 A7 német harckocsi. Forrás:Twitter/CJP - Forgotten One Music
Nyitókép: Forrás:Twitter/CJP - Forgotten One Music

Leopardokat zsákmányoltak az oroszok, és veszélyes információkhoz juthattak hozzá

A kelet-ukrajnai Orihiv térségében elhagyott Leopard 2-es tankokat és M2 Bradley lövészpáncélosokat zsákmányoltak az oroszok. Annak jártunk utána, mihez kezdhetnek a nyugati harci eszközökkel.

Már napok óta arról számolnak be az oroszok, hogy német Leopard 2 vagy amerikai M1 Abrams harckocsikat, illetve M2 Bradley lövészpáncélosokat sikerült megsemmisíteniük. Ám ezekre a bejelentésekre eddig nem tudtak hitelt érdemlő bizonyítékokkal szolgálni.

A helyzet azonban megváltozott, és egyre több olyan videó kerül nyilvánosságra a közösségi médiában, amelyről egyértelműen igazolható, hogy az ukránok valóban elveszítettek több nyugati páncélos járművet.

Az OSINTtechnical nevű hírportál többnyire olyan felvételeket közöl, amelyek eredetét, hitelességét alaposan megvizsgálták és biztosan nem valami hamisítvány. A képek elemzésével, illetve geolokációval a legtöbb esetben nemcsak az elvesztett haditechnika pontos típusát tudják megállapítani, hanem még azt is, hogy hol lőtték ki a járművet. Ezen a videón például az látható, amint az egyik M2 Bradley lövészpáncélos a társait fedezve tüzel az oroszokra, mígnem egy másik jármű aknára fut a közvetlen közelében.

Ugyancsak ezen az oldalon látható az a kép is, amely erősen megrongálódott, ukrán páncélosjárművekről készült. A portál szerint ezen egy Leopard 2A6 típusú harckocsi, négy M2 Bradley gyalogsági harcjármű és egy BMR-2 aknamentesítő páncélos szerepel. Utóbbi nem nyugati, hanem exszovjet és egy régi, T-54-es tank átépítéséből született.

A kilőtt német és amerikai járművekkel kapcsolatban a közösségi médiában a legtöbben azt találgatják, vajon az oroszok mit kezdhetnek velük. Abban szinte minden hozzászóló egyetért, hogy kijavítani és újból csatasorba állítani nagy valószínűséggel nem tudják, hiszen nincs hozzá semmilyen alkatrészük. Persze több, megrongálódott járműből esetleg "összelegózhatnának" néhány használhatót, de azoknak aligha lenne valódi harcértéke.

Inkább csak arra lenne jó egy-egy ilyen helyreállított páncélos, hogy az interneten vagy a tévében mutogassák, esetleg, ahogy tervezik is – kiállítsák a moszkvai német vagy amerikai nagykövetség elé.

A másik lehetőség az, hogy

az orosz mérnökök alaposan áttanulmányozzák a nyugati páncélosok műszaki megoldásait,

és az így szerzett tapasztalatokat később felhasználják a saját járműveik tervezésénél. Bár a képeken is szereplő Leopard 2A6 a német harckocsicsalád viszonylag fiatal tagja, mégsem képviseli a legújabb haditechnikát. Persze a felderítő és tűzvezető műszerei mindenképpen jóval fejlettebbek, mint a hasonló orosz berendezések, de azért mégsem jelentenek generációs ugrást.

A nagy előrelépést ugyanis a legújabb Leopard 2A7+, illetve a magyar honvédség számára készülő, Leopard 2A7HU jelenti, valamint az ebből tovább fejlesztett Leopard 2A8 változat. Ezt a német hadsereg mellett Szlovákia is megrendelte már. A magyar verziótól annyiban tér el, hogy a 2A8-asoknak már szériatartozéka az izraeli eredetű Trophy aktív védelmi rendszer.

Ez bizonyára nagyon érdekelné az orosz mérnököket, de ilyennel az Ukrajnának szállított tankok szinte biztos, hogy nem rendelkeznek.

Ami viszont ezenkívül még fontos lehet az oroszok számára, az a harckocsik páncélzatának felépítése. A modern tankok ugyanis többrétegű páncélzattal rendelkeznek, amelynek pontos felépítése szigorúan titkos. Ez különféle keménységűre edzett acéllemezekből, könnyűfém rétegekből, valamint kevlár és üvegszál erősítésű kompozit elemekből áll. Ráadásul több helyen is jókora légrések vannak a páncél különböző elemei között. Ezek nagysága és elhelyezkedése különösen fontos a kumulatív vagy az űrméret alatti nyíllövedékek kivédésénél.

Egy korszerű harckocsi kompozit páncélzatának felépítése és a rétegek közötti légrések elhelyezkedése. Forrás: Twitter/????? ??????
Egy korszerű harckocsi (M1 Abrams) kompozit páncélzatának felépítése és a rétegek közötti légrések elhelyezkedése. Forrás: Twitter/Kunal Biswas

Márpedig ha egy zsákmányolt járművön sikerül az oroszoknak felmérni a páncélzat összetételét, akkor arra is rájöhetnek, hogy hol lehetnek a tank gyenge pontjai. Így a későbbi harcokban a páncélvadászok ezeket a részeket tudják majd támadni.

Műszaki szempontból nagy fogásnak inkább csak a Leopard 2A6 számíthat, mivel az M2 Bradley már nem igazán korszerű típus. Noha ezt a lövészpáncélost ugyancsak korszerűsítették, de az amerikai hadsereg nyilván nem a legújabb változatokból küldött az ukránoknak. Egyébként már egy ideje szó van az M2 Bradley-k cseréjéről. A Pentagon többször neki is futott ennek, de a pályázatok rendre eredménytelenül zárultak. A legutóbbi forduló résztvevőinek ez év derekára kell elkészíteniük ajánlataikat.

Budapest, 2022. október 15.
A Lynx KF41 harcjármű az átadási ünnepségen a Petőfi Sándor Laktanyában 2022. október 15-én.
MTI/Koszticsák Szilárd
Lynx KF41 harcjármű a budapesti Petőfi Sándor Laktanyában 2022. október 15-én. MTI/Koszticsák Szilárd

A cégek között ott van a német hadiipari óriás, a Rheinmetall amerikai leányvállalata is, amely a hírek szerint a Magyarországon gyártandó Lynx lövészpáncélos egyik változatát szeretné eladni az Egyesült Államok hadseregének.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×