eur:
390.36
usd:
368.53
bux:
55356.93
2023. szeptember 26. kedd Jusztina, Pál
Nyitókép: Twitter/Tal Inbar

Bemutatta a Fattah rakétát, röptette a Szimorg repülőt Irán - képek, videó

Már saját fejlesztésű ballisztikus rakétájuk és teherszállító repülőjük is van.

Iránban bemutatták az első hazai gyártású hiperszonikus ballisztikus rakétát - jelentette kedden az IRNA iráni hírügynökség.

Az állami sajtóban több fényképet is közzétettek a Fattah elnevezésű rakétáról, amelynek ünnepélyes bemutatóján jelen volt Ebrahim Raiszi államfő és az iráni Forradalmi Gárda több parancsnoka. A televízió tudósítása szerint a Fattah rakéta "nagy generációs ugrást" jelent a rakétafejlesztés területén, ezzel már "célba tudják venni az ellenség fejlett rakétaelhárító rendszereit is".

A hiperszonikus rakéták elérik a hangsebesség legalább ötszörösét, nagy sebességük és kifinomult manőverezőképességük miatt a radarokon nehezen észlelhetők. Tavaly novemberben a Forradalmi Gárda légvédelmének parancsnoka azt közölte, hogy olyan hiperszonikus ballisztikus rakétát építettek, amely képes kilépni a légkörből és visszatérni.

Az iráni Szimorg szállítógép viszont már első repülését hajtotta végre. Az Airportal.hu azt írta, a perzsa mitológiából ismert, főnixmadár-szerű Szimorg (Simorgh) után elnevezett, az Antonov An-140 utasszállító alapjain készülő, hátsó rámpás szállítógép prototípusa május 30-án hajtotta végre szűzrepülését.

Az Iran Aircraft Manufacturing Industries (HESA) licensz alapján már 15 Antonov turbólégcsavaros utasszállítót gyártott. Ezen alapul a teherszállító variáns is, a Szimorg farokrészét viszont kissé megemelték, hogy kialakíthassák a rakomány gyors be- és kirakodására szolgáló rámpát. Az ukrán alaptípus maximum hat tonna rakomány szállítására képes, hatótávolsága maximális terheléssel mindössze 900 kilométer, az iráni változatot – a nyugati szankciók miatt – az orosz Klimov TV3-117 típusú hajtóművekkel szerelik fel.

Címlapról ajánljuk
Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Egy korszak ér véget a média világában a világ egyik legbefolyásosabb médiacézárja, Rupert Murdoch távozásával, ami új ajtót nyithat meg Donald Trump előtt. A jobboldali beállítottságú, ausztrál származású Murdochot a baloldalon sokan mefisztói figurának tartották. A Fox News és a News Corporation tulajdonosaként ugyanis példátlan befolyása volt a fontosabb angol nyelvű országok politikájára.

Orbán Viktor: ha így marad, beavatkozunk az üzemanyagárakba

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött a parlamenti ősz. Szónoklatára az ellenzéki képviselők reagálnak, majd Orbán Viktort megilleti a viszonválasz joga. Tartson velünk az ősz első szócsatáján.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. szeptember 25. 21:40
×
×
×
×