eur:
392.67
usd:
367.17
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Twitter/Tal Inbar

Bemutatta a Fattah rakétát, röptette a Szimorg repülőt Irán - képek, videó

Már saját fejlesztésű ballisztikus rakétájuk és teherszállító repülőjük is van.

Iránban bemutatták az első hazai gyártású hiperszonikus ballisztikus rakétát - jelentette kedden az IRNA iráni hírügynökség.

Az állami sajtóban több fényképet is közzétettek a Fattah elnevezésű rakétáról, amelynek ünnepélyes bemutatóján jelen volt Ebrahim Raiszi államfő és az iráni Forradalmi Gárda több parancsnoka. A televízió tudósítása szerint a Fattah rakéta "nagy generációs ugrást" jelent a rakétafejlesztés területén, ezzel már "célba tudják venni az ellenség fejlett rakétaelhárító rendszereit is".

A hiperszonikus rakéták elérik a hangsebesség legalább ötszörösét, nagy sebességük és kifinomult manőverezőképességük miatt a radarokon nehezen észlelhetők. Tavaly novemberben a Forradalmi Gárda légvédelmének parancsnoka azt közölte, hogy olyan hiperszonikus ballisztikus rakétát építettek, amely képes kilépni a légkörből és visszatérni.

Az iráni Szimorg szállítógép viszont már első repülését hajtotta végre. Az Airportal.hu azt írta, a perzsa mitológiából ismert, főnixmadár-szerű Szimorg (Simorgh) után elnevezett, az Antonov An-140 utasszállító alapjain készülő, hátsó rámpás szállítógép prototípusa május 30-án hajtotta végre szűzrepülését.

Az Iran Aircraft Manufacturing Industries (HESA) licensz alapján már 15 Antonov turbólégcsavaros utasszállítót gyártott. Ezen alapul a teherszállító variáns is, a Szimorg farokrészét viszont kissé megemelték, hogy kialakíthassák a rakomány gyors be- és kirakodására szolgáló rámpát. Az ukrán alaptípus maximum hat tonna rakomány szállítására képes, hatótávolsága maximális terheléssel mindössze 900 kilométer, az iráni változatot – a nyugati szankciók miatt – az orosz Klimov TV3-117 típusú hajtóművekkel szerelik fel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×