eur:
389.39
usd:
361.75
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
XVII. századi francia térkép Ukrajnáról és Oroszországról. Forrás:Twitter/DNLS
Nyitókép: Forrás:Twitter/DNLS

Vlagyimir Putyin: Ukrajna nincs és soha nem is létezett!

Az elnök ezt annak kapcsán mondta, hogy az Orosz Föderáció Alkotmánybíróságnak elnöke egy XVII. századi, francia térképet mutatott neki.

A találkozóról készült videót a Kreml tette közzé, hogy igazolja az Ukrajna ellen folyó háború jogosságát. A felvételen Valerij Zorkin főbíró azt magyarázza, hogy a vélhetően XIV. Lajos francia király uralkodása idején készült térképen egyáltalán nem szerepel Ukrajna.

Vlagyimir Putyin erre azzal válaszol, hogy csak az 1917-es bolsevik forradalom után jöttek létre azok a kvázi országok, amelyek aztán szövetséget alkotva létrehozták a Szovjetuniót.

Az Twitteren közzétett egyik fénykép tanúsága szerint azonban ezen a bizonyos, XVII. századi térképen valójában szerepel Ukrajna, méghozzá mint a "kozákok földje". A terület egyébként akkoriban a lengyel és a litván királyság alkotta államszövetség fennhatósága alatt állt.

Egy XVII. századi francia térkép, amelyen egyebek között Ukrajna mint a kozákok földje szerepel. Forrás:Twitter/DNLS
Egy XVII. századi francia térkép, amelyen egyebek között Ukrajna mint a kozákok földje szerepel. Forrás:Twitter/DNLS

A videóhoz többen is azt a megjegyzést fűzték, hogy a XVII. században egy sor európai ország sem létezett. Nem volt például még Németország, vagy Olaszország és jó néhány más állam is egészen másképpen nézett ki, mint napjainkban. Sőt, még az Egyesült Államok is csak a század végén, 1783-ban, a brit gyarmattartóktól kikényszerített függetlenség után jött létre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×