eur:
389.51
usd:
364.84
bux:
68042.79
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A chalk drawing on a green blackboard - close-up of coronavirus molecules and hand washing with a rag copy space. Concept-back to school and stop coronavirus
Nyitókép: Inna Polekhina/Getty Images

A horvátoknál is kihirdették a koronavírus-járvány végét

A horvát kormány csütörtöki ülésén kihirdette a koronavírus-járvány végét, és egyben visszavonta a válságstáb megbízatását - jelentette be Andrej Plenkovic horvát kormányfő.

A kormány döntése az után született, hogy az Egészségügyi Világszervezet kijelentette: a koronavírus már nem jelent globális egészségügyi válságot.

Plenkovic az ülés sajtónyilvános részén elmondta: fontos, hogy levonják a tanulságokat ebből a nagy egészségügyi fenyegetésből – az elmúlt 100 év legnagyobb világjárványából –, az ilyen típusú lehetséges válságok jövőbeli kezeléséhez.

Jelezte továbbá, hogy a Horvát Közegészségügyi Intézet ajánlásokat fogalmaz meg arra vonatkozóan, mi a teendő a Covid-19-hez kapcsolódó új körülmények között.

A horvátországi járványügyi intézkedések bevezetéséről Vili Beros egészségügyi miniszter döntött 2020. március 11-én, amikor a WHO kihirdette az új koronavírus okozta világjárványt.

Az első koronavírus-fertőzést 2020. február 25-én jegyezték fel Horvátországban. Március 27-én már több mint 500 fertőzöttet regisztráltak, az első halálesetet március 18-án történt.

Horvátországban 2020. február 25-től idén május 8-ig összesen

1 273 256 koronavírus-fertőzöttet jegyeztek fel, és 18 213-an haltak meg a betegség szövődményeiben.

A járvány kezdetén országos zárlatot és lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el. A szigorú korlátozások március végétől május közepéig voltak érvényben, majd fokozatosan enyhítették azokat.

Az első védőoltások 2020. december végén érkeztek meg Horvátországba. Ekkor már a fertőzés második hullámának a csúcsához érkezett a járvány: naponta több mint 90 ember halt meg, és az újonnan fertőzöttek száma 4500 felett volt.

A fertőzés a koronavírus mutációitól függően hullámokban tört az országra. A járvány negyedik hullámának csúcsán, 2021. november 10-én egy nap alatt már 7315 új fertőzöttet regisztráltak az országban.

Fordulatot 2022 elején az omikron változat megjelenése hozott, amelynek lappangási ideje valamivel rövidebb ideig tartott, és a betegség lefolyása is enyhébb volt, mint a korábbi variánsok esetében.

A hivatalos adatok szerint az országban eddig 5 361 812-en kaptak védőoltást, a teljes lakosság 59,96 százaléka, a felnőtt lakosság 71,34 százaléka.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×