eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Portrait of businessman with computer at desk, back to office concept.
Nyitókép: Halfpoint Images/Getty Images

Bejelentették a Covid-járvány végét, de ez csak olaj volt a koalíciós viták tüzére Németországban

A karácsonyi ünnepekhez időzítve jó hírrel lepte meg a lakosságot az egyik legtekintélyesebb német virológus, Christian Drosten szerint ugyanis Németországban véget ért a koronavírus-járvány, és az esetleges újabb mutációk sem okozhatnak gondot. Aligha gondolt azonban arra, hogy a bejelentés újabb vitát vált ki a kormányzó pártok között.

A berlini Charité egyetemi kórház vezető virológusa a közszolgálati televízióknak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a járványnak vége.

Drosten szerint a lakosság immunitása már olyan szintet ért el, hogy a vírusnak búcsút lehet inteni, és aligha valószínű, hogy jövő nyáron új erőre kapna.

Derűlátását megerősítette a járványügyi megbetegedésekkel foglalkozó Robert Koch Intézet kimutatása arról, hogy az elmúlt héten az új típusú koronavírust a minták 5 százalékában mutatták ki.

A virológusi vélemény olyan időben látott napvilágot, amikor – szintén a járványügyi intézet becslése szerint – rendkívüli sebességgel terjednek Németországban a felső légúti panaszokat okozó vírusok, a karácsony előtti héten a lakosság több mint tíz százaléka betegedhetett meg.

A közvetlenül karácsony előtt ismertetett kimutatás szerint a megelőző hét napon nagyjából 2,3 millióan fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, és 9 millió lehet az új megbetegedések száma a 84,1 millió lakosú országban.

A betegektől vett minták többségében, 55 százalékában influenzavírust találtak. A második leggyakoribb kórokozó a főként kisgyermekeket fertőzőlégúti óriássejtes vírus (RSV) 15 százalékos aránnyal.

Drosten szerint az oltási kampány mind Németországban, mind több más európai országban kulcsfontosságú lépést jelentett a járvány elleni harcban.

Illúzió lett volna annak idején azt gondolni, hogy ezzel a vírus terjedését megfékezhettük volna – vélekedett.

Hasonló véleményt fogalmazott meg Christian Karagiannidis, aki Drostennel együtt tagja a kormány járványügyi szakétői tanácsának.

Karagiannidis azzal számol, hogy a járvány fokozatosan elhal.

Azt ugyan nem zárta ki, hogy lesznek még kisebb hullámok, de úgy értékelte, hogy a lakosság immunitásának helyzete stabil.

A virológusok állásfoglalása azonban újabb koalíciós feszültséghez vezetett.

Elsőként a szabaddemokrata Marco Bushmann igazságügyi miniszter szólalt meg, sürgetve az eddigi óvintézkedések megszüntetését.

A miniszter Twitter-üzenetében arra emlékeztetett, hogy Christian Drosler a koronavírus-járvány terjedése idején mindig is a legóvatosabb virológusok közé tartozott. Most pedig ő értékeli úgy, hogy a járványnak vége - tette hozzá.

A miniszter szerint ezért - egyfajta politikai következtetésként - véget kell vetni a még érvényben lévő utolsó óvintézkedéseknek is.

Bushmannhoz csatlakozott a liberális párt több vezetője is, ugyanakkor az ugyancsak koalíciós Zöldek Pártja óvatosságra intett.

Janosch Dahmen, a párt egészségügyi szakértője elismerte ugyan, hogy a járvány terjedése jelentősen mérséklődött, és ez a tendencia minden bizonnyal folytatódik. Pártja álláspontját ismertetve ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az egészségügy súlyos leterheltsége, mindenekelőtt az orvosi, illetve ápolói személyzet jelentős hiánya miatt az óvatosság mindenképp indokolt.

A szakértő szerint ezért továbbra is elengedhetetlen a maszkviselés a zárt helyeken, valamint az általános higiéniai szabályok betartása.

Várható, hogy a mostani bejelentésekre különböző módon reagálnak az egyes tartományok is. Ezek többségében a korábbi óvintézkedések többségét már hatályon kívül helyezték. A legtöbb tartományban azonban érvényben van a maszkviselési kötelezettség a kórházakban, a különböző ápolói intézményekben, valamint az orvosi rendelőkben.

Egyes tartományokban az egészségügyi intézetekben változatlanul ragaszkodnak a tesztelési kötelezettséghez, valamint a látogatások korlátozásához is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×