eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Watches - pocket or wrist, Personal Accessory, Clock, Design Watches, jewels,
Nyitókép: AlexGreen42/Getty Images

Tombol Németországban a katari vihar

Egyre magasabbra csapnak Németországban a másfél hét múlva kezdődő katari labdarúgó-világbajnokság hullámai. Szinte naponta új leleplezések látnak napvilágot arról, hogy dohai funkcionáriusok a rendezés támogatásának érdekében állítólag magas rangú európai sportvezetőket környékeztek meg. Az egyik nagy hal a hírek szerint Karl-Heinz Rummenigge, a Bayern München elnöke volt.

A korábbi kiváló, sokszoros válogatott labdarúgó 2002 óta áll a müncheni klub élén. Most viszont azért került az érdeklődés középpontjába, mert a ZDF közszolgálati televízió riportja szerint 2013-ban Katarban egy tekintélyes európai klubvezetőkből álló delegáció vezetőjeként nagy értékű Rolex karórákat fogadott el.

Az ajándékozó a világbajnokság szervezéséért felelős katari bizottság elnöke volt. A delegációt tejben-vajban fürösztötték, és Doha egyik legelegánsabb, ötcsillagos szállodájában, az St. Regis Hotelben szállásolták el őket.

Az órák a ZDF szerint a ráadást jelentették.

A riport szerint a találkozó kulcsfontosságú volt a katari szervezők számára, különös tekintettel arra, hogy nem sokkal a rendezés jogának elnyerése után az öböl menti ország nemzetközi bírálatok középpontjában állt. Elsősorban a különböző korrupciós vádak, a vendégmunkások kizsákmányolása, valamint a túl nagy hőség miatt vitatták sokan a katari rendezés jogosságát. Akkoriban még a nyári rendezés volt napirenden.

Természetesen a delegáció valamennyi tagja tudatában volt annak, hogy lobbiútról volt szó, és természetes az is, hogy senki nem tiltakozott a fényűző vendéglátás ellen – fogalmazott a ZDF.

A vendéglátók figyelmének középpontjában a delegáció vezetőjeként Rummenigge állt. A televízió birtokába került videofelvételek szerint a katari szervezőbizottság elnöke, Hassan Al-Thawadi megkülönböztetett szívélyességgel ajnározta őt. Hazatérésekor a német vámosok csomagjában bukkantak rá két Rolex órára, amelyet a katari hatóságok nem vámoltak.

A ZDF-nek sikerült kideríteni, hogy

az órák értéke 92 ezer euró fölött volt.

A televízió informátorai szerint az órákat a korábbi sztár vendéglátóitól ajándékként kapta. A német hatóságok Rummeniggét 250 ezer eurós büntetéssel sújtották, amit elfogadott, és az összeget be is fizette.

A hullámok azonban most egy katari nyilatkozat miatt is magasra csaptak. A ZDF helyszíni riportjában megszólaltatott, a világbajnokságért felelős katari nagykövet ugyanis a homoszexualitást az elme megbetegedésékeként jellemezte. Az angolul nyilatkozó Khalid Salman szó szerint a "damage in the mind" kifejezést említette, a melegeket pedig bűnösnek nevezte. Hangsúlyozta ugyan, hogy

mindenki beutazhat az országba a világbajnokságra, de – mint hozzátette – mindenkinek el kell fogadnia az ország törvényeit.

A tudósításból kitűnt, hogy a szervezőbizottság szóvivője ekkor közbelépett.

A nagykövet nyilatkozata kiverte a biztosítékot német kormánykörökben. Élesen bírálta és érthetetlennek nevezte a nagykövet kijelentéseit Marco Buschmann igazságügyi miniszter.

A homoszexualitás nem betegség. Aki a világot meghívja egy sportrendezvényre, annak ezt régóta tudnia kell – fogalmazott a miniszter. Nancy Faeser belügyminiszter – aki a közelmúltban Dohában járt – "szörnyűnek" nevezte a nagykövet kijelentéseit, míg a kormány illetékes, az LMBTQ-közösséggel foglalkozó megbízottja a világbajnokság bojkottjára szólított fel.

A homoszexuálisok és leszbikusok szövetsége sürgette a külügyminisztériumot, hogy adjon ki utazási figyelmeztetést a közösség tagjai számára.

Eközben – az érem másik oldalaként -– egy olyan tanulmány látott napvilágot, amely szerint a német bankok, illetve pénzintézetek rendkívül nagy haszonra tettek szert a világbajnoksággal kapcsolatos katari építési boom finanszírozásával.

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×