eur:
394.24
usd:
369.36
bux:
65212.36
2024. április 19. péntek Emma
A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára beszél a párt központi bizottság ülésének negyedik napján Phenjanban 2021. június 18-án.
Nyitókép: MTI/EPA/KCNA

Kamuvideó készült az észak-koreai rakétáról

Egy szakértő szerint a Hwasong-17 nevű rakéta állítólagos tesztje meg sem történt.

Nagy valószínűséggel az észak-koreai rezsim egy meghamisított videót használt, amikor a Hwasong-17 nevű interkontinentális ballisztikus rakéta sikeres próbaindításáról közölt híreket, írja a hvg.hu.

A Gizmodo portál szerint az állítólagos rakétateszt idén márciusban zajlott. A tesztről a nemzetek vezetői is értesültek, és rögtön aggódni kezdtek. Felmerült ugyanis, hogy a rakéta esetleg nagyobb távolságokat képes megtenni, és több robbanófej befogadására alkalmas, mint a korábbi ilyen fegyverek.

Jeffrey Lewis fegyverszakértő, a Middlebury Institute of International Studies professzora most azonban azt állítja, a rakétáról kiadott imázsfilm hamis lehet. A filmben látható képeket szerinte korábbi felvételekből vágták ki és illesztették be egy újabb ilyen munkába.

A szakértő felhívta a figyelmet: a műholdas adatok alapján sincs nyoma a rakétaindításnak, még égésnyomok sincsenek. Gyanúsnak véli azt is, hogy a kisfilmen látható rakéta lassabban halad, mint amire a Hwasong-17 az adatok alapján képes lehet. Lewis szerint az igazság valószínűleg az, hogy a rakéta egy korábbi tesztindításkor egyszerűen csődöt mondott.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×