eur:
370.97
usd:
344.76
bux:
46850.16
2023. június 1. csütörtök Tünde
TAIPEI, TAIWAN - AUGUST 04: A television shows a news broadcast about China conducting a live fire drill around Taiwan at a local electrical repair store after Speaker of the House Nancy Pelosis (D-CA) visit on August 04, 2022 in Taipei, Taiwan. Taiwan remained tense after Speaker of the U.S. House Of Representatives Nancy Pelosi visited earlier this week, as part of a tour of Asia aimed at reassuring allies in the region. (Photo by Annabelle Chih/Getty Images)
Nyitókép: Annabelle Chih/Getty Images

Japánhoz tartozó területen csapódtak a tengerbe kínai rakéták

Tajvant szinte körbevéve gyakorlatozik Kína, miután Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök elhagyta a szigetet. Ám a rakéták nem csak - az amúgy már óvóhelyeket kijelölő - Tajvan vezetését aggasztják.

Kínai rakéták csapódtak a tengerbe a Japán különleges gazdasági övezetéhez tartozó területen - közölte csütörtökön a japán védelmi miniszter. Kisi Nobuo sajtótájékoztatóján elmondta: kilenc rakétáról lehet szó, amelyek közül öt Hateruma szigettől délre zuhant a tengerbe. A rakétákat a Tajvan körül éles lőszerekkel gyakorlatozó kínai hadsereg indította el.

Ez volt az első olyan eset, amelyben kínai rakéták megsértették a japán tengeri gazdasági övezet határát, mely mindössze 370 kilométerre van Tajvantól.

A miniszter nem akarta bővebben kommentálni a Tajvan körüli kínai hadgyakorlatot (a rakéták tervezett becsapódási helyszíneit lásd az alábbi twitteres térképen), de azt megjegyezte, hogy "országa állampolgárait és biztonságát veszélyeztető, súlyos incidens történt", ezért Japán diplomáciai tiltakozó jegyzéket juttatott el Kínához.

Tajvan csütörtökön ismét mozgósította elfogóvadászait 22 olyan kínai repülőgép miatt, amely megsértette légvédelmi zónáját, miután az előző nap is hasonló incidens történt. A tajpeji védelmi minisztérium hozzátette, hogy a Kína délkeleti partvidéke mellett található Kinmen szigetek térségében jelzőrakétákkal riasztottak el négy kínai drónt.

A tajvani védelmi tárca tájékoztatása szerint Kína Tajvan környékén csütörtökön 11 Dongfeng típusú ballisztikus rakétát lőtt ki, de ezek magasan repültek a légkörben, és nem jelentettek veszélyt a szigetre. A pekingi vezetés legutóbb 1996-ban lőtt ki rakétákat a Tajvan körüli vizeken.

Caj Jing-ven tajvani elnök válaszul a sziget térségében zajló jelentős kínai hadgyakorlatokra kijelentette, hogy

Tajpej nem fog konfliktust provokálni, de határozottan megvédi szuverenitását és nemzetbiztonságát.

"Tajvan sosem hátrált meg a kihívások elől" - hangoztatta Caj videóüzenetében. "Nyugodtak és észszerűek, nem pedig lobbanékonyak és provokatívak vagyunk, de mindemellett határozottak leszünk és nem hunyászkodunk meg" - húzta alá.

Az Index azt írta, hogy Tajvan aktiválta a védelmi rendszereit. Arról számoltak be, hogy összesen 11 olyan lövedékről tudnak, amely elhaladt Tajvan közelében.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Magához tért Amerika, pluszban zártak a tőzsdék

Magához tért Amerika, pluszban zártak a tőzsdék

Az amerikai képviselőház szerdán késő este megszavazta az adósságplafon felfüggesztéséről szóló törvényjavaslatot, és ezzel a szenátus elé terjesztette azt. A lépés óvatos optimizmust hozott a piacokra, az ázsiai tőzsdék jellemzően emelkedtek, és az európai börzéken is mérsékelt emelkedés látszott, és az USA-ban is javult a hangulat. A hazai részvénypiacon a magyar kormány tegnap este bejelentett lépéseire reagált a magyar tőzsde.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×