eur:
393.85
usd:
367.82
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Karl Nehammer osztrák kancellár közös sajtótájékoztatója Bécsben 2022. július 28-án.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor a gázembargó ellen és az európai egység mellett szólalt fel

Az illegális migrációról és a gázembargó ötletéről is beszélt a magyar miniszterelnök Bécsben, ahol előzőleg Karl Nehammer osztrák kancellárral tárgyalt. Orbán Viktor reagált a Tusványoson elmondott beszédének utóéletére is.

"Mi az önök várkapitányai vagyunk a szerb-magyar határon. Ha mi ott nem védjük meg a határainkat, akkor önökhöz százezerszám fognak érkezni migránsok és bevándorlók illegálisan. Ezt egyetlen módon tudják elkerülni, hogy ha Magyarország megvédi a saját déli határait. Szeretnénk, ha nekünk nem kellene ezt tenni és Szerbia meg tudná védeni a saját déli határait, mert akkor a konfliktus nem a szerb-magyar és nem az osztrák-magyar határon lenne" - fejtette ki Orbán Viktor Bécsben.

Karl Nehammer ebben a témában a Telex tudósítása szerint arról beszélt, hogy Magyarországot ugyan előbb éri el a déli menekülthullám, az viszont később továbbhalad. Elmondása szerint ilyen időben partnerségre és barátságra van szükség. A kancellár megjegyezte, Magyarország fontos geostratégiai partnere Ausztriának, most különösen, hogy ukrajnai határán át érkeznek a menekültek. Ausztria eddig 80 ezer ukrajnai menekültet fogadott be.

"Arra voltam kíváncsi, hogy az előttünk álló nagyon nehéz időszakban is számíthatok-e az osztrák barátainkra. Erre pozitív választ kaptunk" - fogalmazott a magyar miniszterelnök, megjegyezve, hogy ők is számíthatnak a Magyarországgal való együttműködésre.

Leszögezte: "én vagyok talán az egyetlen nyíltan bevándorlásellenes politikus az egész Európai Unióban, tehát én nem ravaszkodok, meg utalok, meg kerülgetem a forró kását, hanem nagyon világos, direkt álláspontom van és magamat ezért egy migráció és bevándorlásellenes politikusnak is definiálom. Azt szeretném, hogy Magyarország ne váljon bevándorlóországgá ezért nem szeretném, ha a migráció megerősödne Magyarországon".

Ennek az álláspontnak nem biológiai alapjai vannak, "ez nem faji kérdés a mi számunkra. Ez kulturális kérdés.

Egész egyszerűen a civilizációnkat úgy akarjuk fenntartani, ahogy az most van" - fogalmazott. "Ebben a tekintetben különbözünk Ausztriától. Mi mindig meg fogjuk védeni határainkat" – jegyezte meg Orbán Viktor a tusványosi beszédében elhangzottakat ("kevert fajok" kifejezés) ért kritikákra is utalva.

Karl Nehammer ezzel kapcsolatban kifejtette: "őszinteségre van szükség azokban a kérdésekben is, amikben nem értünk egyet. Az egyik ilyen az atomenergia. A másik ilyen a magyar miniszterelnök legutóbbi beszéde. Le kell szögeznem, hogy a rasszizmus mindenféle formáját elutasítjuk, és ennek bármiféle relativizálását is” – mondta. Ebben a kérdésben Ausztriára azért is különösen nagy felelősség hárul, mert Ausztria is részese volt a nemzetiszocializmus bűneinek – hangsúlyozta.

A magyar miniszterelnök azt mondta még, hogy Magyarország fantasztikus eredményeket ért el a rasszizmus és az antiszemitizmus elleni küzdelemben és "ebben a mi kormányunk különösen is élen járt". Kijelentette, zéró tolerancia van Magyarországon, jogilag is üldözendők az ilyen cselekmények és a politikai közbeszédben sem lehetségesek. Ezért "kértem a kancellár urat, hogyha bármi érzékeny történelmi vagy intellektuális szellemi természetű kérdés kerül elő, és kétségek vannak, akkor mindig egy kulturális koncepció szerint értelmezze a Magyarországról jövő híreket".

A háború következményeiről Orbán Viktor azt mondta a tudósítás szerint, hogy ha energiahiány lesz, akkor recesszió lesz, visszaesés esetén pedig a politikai stabilitás is elvész.

Elmondta: a háborút ebben a formában nem lehet megnyerni, módosítani kell a stratégián, különben nem lesz béke. Márpedig ha nem lesz béke, "semmilyen problémát nem tudunk megoldani, nem lesz energiánk, és bele fog tolódni az egész Európai Unió egy háborús gazdasági helyzetbe".

A magyar kormányfő felidézte: 2000 osztrák cég működik Magyarországon, ezzel a második legnagyobb beruházási közösséget alkotják Magyarországon és az osztrák befektetők nélkül a magyar gazdaság nem működne olyan színvonalon, mint most.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×