eur:
389.5
usd:
363.09
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A székelyföldi Atyha (Atia) újjáépített a római katolikus temploma a felszentelés napján, 2019. július 20-án. A templomot egy 2016-os villámcsapás következtében keletkezett tűzvész után kellett újraépíteni.
Nyitókép: Veres Nándor

A magyarság aránya küszöbérték alá süllyedhet Romániában a népszámlálás miatt

Romániában a népszámlálást egy héttel hosszabbítottak, de így is sok magyar kimaradhat.

A romániai Országos Statisztikai Intézet egy héttel meghosszabbította a népszámlálás határidejét, és július 24-ig kitolta a személyes lekérdezéses szakaszt. A Népszámlálás.ro erdélyi honlap azonban arra figyelmeztet, hogy így is akár százezer magyar maradhat ki a statisztikából.

A kolozsvári Közpolitikai Elemző Központ Egyesület által indított honlap arra figyelmeztetett szerdán, hogy az elmúlt hetekben nagyon lassan haladt a népszámlálás személyes lekérdezésen alapuló szakasza, és ebben a szakaszban a lakosságnak minimális lehetősége volt arra, hogy segítse az összeírás folyamatát. Most azonban újra lehetőség nyílik a még meg nem számolt lakosság aktív részvételére.

Sok településen újra megnyitották ugyanis az összeírópontokat, ahol számlálóbiztos rögzíti a jelentkezők adatait. Ugyanakkor a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) megyei, és területi szervezeteinél is lehet jelezni, ha valahol még nem járt a számlálóbiztos.

A szövetség irodái abban segítenek, hogy értesítik a jelzett lakcímnek megfelelő körzet számlálóbiztosát.

A honlap összesítése szerint kedvezőtlenül alakultak a számok a jelentős magyar lakossággal rendelkező megyékben. Kolozs megyében a feltételezett lakosság 26 százalékát, Marosban és Szatmárban 20, Biharban 15, Hargitában 14, Szilágyban 13, Kovászna megyében pedig 12 százalékát nem sikerült még megkérdezni. A nyilvántartásba nem vett lakosság sorában pedig megyénként akár több tízezer magyar nemzetiségű is lehet.

Amint a kampány során korábban többször elmondták: azoknak az adatait, akik létezésének nyoma van a különböző állami és szolgáltatói adatbázisokban, de akiket nem sikerült megszámolni, ezekből az adathalmazokból fogják beemelni a népszámlálás adatai közé. Az így pótolt adatok azonban már nem térnek ki az illető személy nemzeti és vallási identitására, anyanyelvére. Márpedig Romániában azokat a kisebbségeket illetik meg nyelvi jogok egy-egy településen, amelyek helyi aránya meghaladja a húsz százalékot.

A népszámlálási hiányosságok akár azt is eredményezhetik, hogy egy-egy településen a küszöbérték alá süllyed a magyarság aránya.

A Népszámlálás.ro portálon közölt adatok szerint Temesváron a lakosság mintegy 45 százaléka, Szilágysomlyón mintegy 40, Kolozsváron 36, Marosvásárhelyen 30, Gyergyószentmiklóson 28, Csíkszeredában és Szatmárnémetiben pedig 26 százaléka még nincsen összeírva.

Romániában először szerveztek olyan népszámlálást, amely első szakaszában a családok maguk is kitölthették az interneten a kérdőívet. A május végén lezárult önkitöltéses szakaszban az ország becsült lakossága 46,8 százalékának az adatait sikerült összegyűjteni. Júniustól kérdezőbiztosok látogatják azokat a családokat, amelyek adatai korábban nem kerültek be, vagy hiányosan kerültek be a statisztikába.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×