eur:
395.3
usd:
366.56
bux:
65159.47
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Blue pipes going to oil refinery
Nyitókép: wenbin/Getty Images

Fordulat jön a román-magyar gázszállításban

Magyarország és Románia kész segíteni egymást az energiabiztonság területén - hangoztatta Szijjártó Péter és Bogdan Aurescu.

Jelenleg tárgyalások zajlanak a nukleáris fűtőelemek új szállítási útvonaláról és a két ország közötti földgáz-interkonnektor kapacitásbővítéséről - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Bukarestben. A tárcavezető a román kollégájával, Bogdan Lucian Aurescuval közös sajtótájékoztatón rámutatott, hogy a két ország komoly munkát fektetett az energiabiztonság erősítésébe, a diverzifikációba, és bár szerinte kívülről nem kaptak meg mindig minden támogatást, a két fél részéről megvan a készség, hogy segítsék egymást.

Magyarországra eddig Ukrajna felől érkeztek a nukleáris fűtőelemek, ez az útvonal azonban a háború miatt ellehetetlenült, ezért egyeztetések indultak egy új, Bulgárián és Románián keresztül vezető szállítási módról, és remélhetőleg gyorsan meg fog születni a megállapodás.

Fejlesztik a déli gázszállítási útvonalat

Az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat-1 gázvezeték leállásával, az ott szállított mennyiség csökkenésével a kormány egyre inkább úgy látja, hogy hazánk ellátása szempontjából a déli lesz a megbízható, stabil és kiszámítható irány az elkövetkező időszakban. A déli szállítási útvonalakat annál is inkább erősíteni kell, mert

reálisan csak ide várható új források érkezése, legyen szó akár a görög LNG-terminálokról, akár a Törökországból vagy Azerbajdzsánból származó földgázról

- hangsúlyozta a tárcavezető.

Szijjártó Péter bejelentette, hogy előrehaladtak a tárgyalások a magyar és román földgázrendszereket összekötő interkonnektor kapacitásának jelentős bővítéséről, ami nagyban segíti majd mindkét ország energiaellátásnak biztonságát.

Ezen az interkonnektoron keresztül Romániába idén több mint 600 millió köbméter földgázt szállítottak, fordítva pedig több mint 300 millió köbmétert. Előbbi irányba az éves kapacitás jelenleg 2,6 milliárd köbméter,

a másik irányból pedig ezt a jelenlegi 1,7 milliárdról előbb 2,5 milliárdra, majd 3 milliárdra fogják emelni.

A miniszter kritikusnak nevezte a jelenlegi időszakot, és úgy vélekedett, hogy mivel szomszédos országokról van szó, Magyarország és Románia hasonló típusú kihívásokkal néz szembe, az ukrajnai háború ugyanis nemcsak a fizikai biztonságot veszélyezteti, hanem gazdasági és energiaellátási nehézségeket is okoz.

  • A tárcavezető kitért arra is, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke tavaly 10-11 milliárd euró volt, ami rekordnak számít, s a lendület kitart, idén 30 százalék fölött van a növekedés.
  • Több meghatározó magyar vállalat, például az OTP, a Mol és a Richter is egyre fontosabb szerepet játszik a szomszédos ország gazdasági sikereiben.
  • Mindemellett Budapest és Bukarest is támogatja mind Moldova, mind a Nyugat-Balkán európai integrációs folyamatát.
  • Az élelmezési világválság megelőzése érdekében pedig szállítási útvonalat biztosítanak az Ukrajnából származó gabonának.

"Nekünk érdekünk Románia politikai stabilitása (...), a kormányközi együttműködés új szintre tudott lépni az elmúlt időszakban" - fogalmazott, emlékeztetve rá, hogy még idén két új átkelőhely nyílik a közös határon, Dombegyháznál és Eleknél.

Romániai célok, Tusványos

Folyamatos párbeszéddel, a pragmatikus együttműködés fejlesztésével valódi stratégiai partnerségre törekszik Románia Magyarországgal - jelentette ki Bogdan Aurescu román külügyminiszter. Közös sajtóértekezletükön a román diplomácia vezetője bejelentette: a magyar fél meghívását elfogadva novemberben Budapestre látogat a stratégiai partnerség megkötésének huszadik évfordulója alkalmából.

A tervek szerint ekkor megnyitják a magyar-román kereskedelmi kamarát is, amitől a román fél a magyarországi román beruházások fejlesztését és a jelenleg Románia számára hátrányos külkereskedelmi mérleg javítását reméli.

Bejelentette: év végéig összehívják a magyar-román gazdasági vegyes bizottság újabb ülését.

A találkozón energiabiztonsági kérdésekről, az ukrajnai háború biztonsági kihatásairól, a menekültek ellátásáról is szó volt, és a magyar-román határon áthaladó személy és áruforgalom gyorsításának módjáról is egyeztettek. Bogdan Aurescu külön köszönetet mondott Szijjártó Péternek azért, hogy Magyarország következetesen támogatja Románia schengeni tagfelvételét.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×