eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke, miután pártfőtitkárrá választották az észak-koreai kommunista állampárt, a Koreai Munkapárt nyolcadik kongresszusán Phenjanban 2021. január 11-én.
Nyitókép: MTI/EPA/KCNA

Bizarr helyzet állt elő az ENSZ leszerelési csúcsszervében

Észak-Korea vette át a soros elnökséget.

A világszervezet működésének egyik sajátossága, hogy egyes szervezeteit rotációs rendszerben vezetik a tagországok. Így eshetett meg, hogy most éppen az idén már az ENSZ Biztonsági Tanácsának tilalma ellenére több ballisztikus rakétakísérletet is végrehajtó, atomfegyverprogramot is fenntartó, és általában is igen harciasan megnyilvánuló Észak-Korea töltheti be az elnöki tisztet az ENSZ leszerelési kérdésekben legfontosabb szervezetében – írja a 444.hu.

A leszerelési konferenciát évente három alkalommal rendezik meg az ENSZ genfi központjában. Ez a világon az egyetlen állandó, multilaterális tanács, ahol fegyverkezési és nukleáris szerződésekről egyeztetnek. A szervezet hangoztatott célja az atomfegyverkezési verseny befejezése és az atomháború megelőzése. Vagyis két olyan cél, amelyben Észak-Korea nem áll jól, hiszen egyrészt atomprogramot folytat nukleáris arzenálja bővítésére, és rendszeresen fenyegeti atomcsapással riválisait.

A szervezet szabályzata alapján

Észak-Korea legalább a következő három hétben elnökölheti a konferenciát.

Még úgy is, hogy az elnökség átvétele rögtön botrányba fulladt, a szervezethez csatlakozott civil szervezetek ugyanis felszólították a tagállamokat, hogy tiltakozásul azonnal hagyják el a termet. Ugyan ez bevett forma a diplomáciában, végül egyetlen tagállam sem tette meg a csütörtöki tanácskozáson, bár több is alacsonyabb szinten volt csak hajlandó képviselni magát. Több, az észak-koreai fegyverprogramok miatt az országot szankciókkal sújtó nyugati állam pedig közös nyilatkozatban ítélte el Észak-Koreát az idei fegyverkísérletei miatt.

Ausztrália követe, Amanda Gorely külön is megjegyezte, maradásukat semmi esetre se szabad Észak-Korea elnökségének „hallgatólagos támogatásaként” értelmezni. Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője szerint viszont Észak-Korea soros elnöksége az egész szervezet hatékonyságát is megkérdőjelezi – idézi a portál a BBC-t.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×