eur:
393.87
usd:
365.14
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Novák Katalin köztársasági elnök (k) és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka (j), mielőtt a díszegység felvonja Magyarország lobogóját az államfő beiktatási díszceremóniáján az Országház előtt, a Kossuth téren 2022. május 14-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Újra úton Novák Katalin

Beiktatása óta harmadik külföldi látogatására indult a köztársasági elnök.

„Indulok Berlinbe” – posztolta ki a Facebookra Novák Katalin.

Azt is írja a magyar-angol kétnyelvű posztban, hogy „a jelenlegi nemzetközi helyzetben kiemelt jelentőséggel bír, hogy személyesen találkozzunk és beszéljünk egymással”.

Az államfő beiktatása után egyből Lengyelországba utazott, majd Erdélyben tett magánlátogatást.

Gulyás Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, „azt látjuk az eddigi néhány hetes tapasztalatok alapján, hogy valóban a köztársasági elnök asszony ezen a területen kifejezetten aktív, nem csoda, hiszen bár a családügyek területén ismerte meg őt az ország szélesebb közvéleménye, de ezt megelőzően Martonyi János kabinetjében dolgozott a Külügyminisztériumban, franciául is, angolul is, németül is kiválóan beszél. (...) Szerintem nagyon sokat tud intézni egy köztársasági elnök, mert fontos és protokolláris is a szerepe. Egy állam első polgárát mindenhol megkülönböztetett tisztelettel fogadnak, ennek megfelelően az ő véleménye, érvei, az országról alkotott összképe befolyásolhatja a nemzetközi partnerek gondolkodását Magyarországról.”

A Novák Katalin által képviselt külpolitikai irányvonallal kapcsolatban így fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter:

„A köztársasági elnöknek azt senki nem szabhatja meg, hogy mit és hogyan képviseljen, de tisztában van azzal, hogy az alkotmány alapján a külpolitika a kormány hatáskörébe tartozik,

ezért az általános külpolitikai irányát a kormánynak a köztársasági elnökök tiszteletben szokták tartani a magyarhoz hasonló alkotmányos berendezkedésű országokban. Szerintem ez itt is így lesz, de hogy ő mire milyen hangsúlyt helyez, milyen véleményt alakít ki, ebben a köztársasági elnök szabadsága az említett, egyébként rendkívül tág korlátokon belül korlátlan.”

Indulok Berlinbe. Németország fontos szövetségese Magyarországnak. A jelenlegi nemzetközi helyzetben kiemelt...

Posted by Novák Katalin on Thursday, June 2, 2022

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×