INFORÁDIÓ
2022. szeptember 24. szombat
Gellért, Mercédesz

vétó

ensz

ensz bt

ukrajna

Résztvevők az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésén a világszervezet New York-i székházában 2022. február 21-én. Az ülést azt követően hívták össze, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök elismerte a kelet-ukrajnai szeparatista régiók függetlenségét, és elrendelte, hogy orosz fegyveres erők biztosítsák a békét a két népköztársaság területén.

Változnak a vétó szabályai az ENSZ BT-ben

Infostart / MTI

Az Ukrajna elleni indított orosz támadás miatt kezdeményezett reformot a közgyűlésben tapssal fogadták.

Határozatot fogadott el konszenzussal kedden az ENSZ Közgyűlése, amelynek értelmében az ENSZ Közgyűlése a jövőben indoklást vár a szervezet Biztonsági Tanácsának azon tagjaitól, amelyek vétót emelnek valamelyik határozati javaslat ellen.

Az Ukrajna elleni indított orosz támadás miatt kezdeményezett reformot a közgyűlésben tapssal fogadták.

A közvetlenül az Egyesült Államokat, Kínát, Oroszországot, Franciaországot és Nagy-Britanniát érintő intézkedést Liechtenstein kezdeményezte azzal a céllal, hogy

"nagyobb politikai árat fizessenek", ha vétójogukkal élnek

- közölte egy diplomata az AFP francia hírügynökséggel.

A 15 tagú ENSZ BT mind az öt állandó tagja, az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország és az Egyesült Királyság is vétójoggal rendelkezik. A közgyűlés által elfogadott határozat értelmében az ENSZ-közgyűlést 10 napon belül össze kell hívni, ha valamelyik nagyhatalom vétót emel, és a kérdésben vitát kell tartani, melyen a vétózó tagállam kifejtheti álláspontját. Erre azonban nem kötelezhető.

Megközelítőleg száz ország támogatta Liechtensteint a szöveg benyújtásában, közöttük volt az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és az Európai Unió összes tagállama.

Oroszország és Kína nem támogatta a határozati javaslat benyújtását. Még jobban meg fogja osztani az ENSZ-t - mondta egy nevének elhallgatását kérő orosz diplomata a határozat elfogadása előtt.

Liechtenstein ENSZ-nagykövete, Christian Wenaweser szerint a határozat senki ellen nem irányul. "Nem irányul Oroszország ellen" - hangoztatta a nagykövet, holott két és fél év után akkor sikerült szavazásra bocsátani a tervezet, amikor Moszkva vétója miatt a Biztonsági Tanács nem tud lépni az orosz offenzíva leállítása érdekében.

Az Egyesült Államok szerint

Oroszország két évtizede visszaél vétójogával, és ezen hivatott segíteni az új határozat.

A határozat nem kötelező érvényű, és semmi sem akadályozza meg, hogy egy ország éljen vétójogával és ne magyarázza meg a döntését a közgyűlésben - közölte egy diplomata.

Az öt állandó tagon kívül az Biztonsági Tanácsnak tíz, vétójoggal nem rendelkező tagja van, ezeket az országokat két évre választják.

Nyitókép: MTI/EPA/Jason Szenes
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018