eur:
394.44
usd:
370.23
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Tomato soup with beef and chili peppers in chervrniy plate. On a wooden table. Top view. Copy space.
Nyitókép: Nataliia Mysak/Getty Images

A háború miatt újabb drasztikus áremelés jön a hazai éttermekben

Kovács László vendéglátós ipartestületi vezető szerint nem szabad meglepődni azon, ha két számjegyű lesz az éttermi infláció, de még így sem hárítanak át minden emelést a vendéglők, mert távol maradnak a fogyasztók.

Körülbelül 10-15 százalékos áremeléssel kompenzálták az éttermek a pandémia elmúlt másfél-két évének negatív hatásait, a következő hónapokban pedig további áremelés jöhet, mert emelkedik az élelmiszerek és az energia ára is a háborús folyamatok hatására – mondta az InfoRádiónak a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke, Kovács László.

"Az infláció a pandémia kezdete óta sajnos különböző területeken – munkabérek, energiaköltségek – jelentkezett. Szinte folyamatosan kellett korrigálniuk az éttermeknek, de nagyon óvatosak voltak, nem mindenki merte az indokolt mértékben emelni az árait, mert félt, hogy elveszíti a vendégeit. A mostani vészjósló hírek hallatán arra lehet csak számítani, hogy

az éttermeknek muszáj lesz követni az inflációt, és ne lepődjön meg senki, hogy ha ez két számjegyű emelés lesz.

Egy biztos, nem fogják az éttermek a teljes drágulást áthárítani a vendégeikre, hiszen meg akarnak élni, ehhez viszont az kell, hogy az emelés lélektani határát ne nagyon lépjék túl" – részletezte Kovács László.

A számok nyelvére fordítva kijelentette, az éttermesek nem mertek 10-15 százaléknál nagyobb mértékben emelni, még akkor sem, ha költségeik miatt erre szükség lett volna a pandémia következtében, még a háborús hatások és világpiaci folyamatok nélkül. Hogy ezekkel együtt a következő hónapokban pontosan milyen emelés jön, azt szerinte közgazdász elemzők tudják csak megmondani, de ha az energiaszektorban 5-6-szoros árak jönnek, az indokolt emelés 30-40 százalékos is lehetne, de ennél óvatosabb lesz az emelés, 15-20-25 százalék, "ha ezt nem lépik meg az éttermek, tönkremennek".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×