eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
KAZAN, RUSSIA - FEBRUARY 10, 2022: A Bombardier CRJ200 plane (L) operated by UVT Aero and an Airbus A320 plane operated by Aeroflot are seen at Kazan International Airport. Marina Lystseva/TASS (Photo by Marina Lystseva\TASS via Getty Images)
Nyitókép: Marina Lystseva\TASS via Getty Images

Kitilthatják az orosz légi járatokat az Európai Unióból

Több ország is bevezetett már szankciókat az orosz repülőgépekkel szemben, légitársaságok – köztük a WizzAir – jelentették be, hogy szüneteltetik az Oroszországba tartó járataik üzemeltetését. Milyen hatásokkal volt eddig az ukrajnai háború az európai légi közlekedésre?

Németország is lezárja légterét az orosz gépek előtt az Ukrajna elleni orosz támadás miatt – jelentették be Berlinben. A szövetségi közlekedési minisztérium közleménye szerint vasárnap 15 órától repülési tilalmat rendelnek el a német légtérben az orosz repülőgépek és légijármű-üzemeltetők számára, egyelőre három hónapig. A humanitárius segélyrepülések mentesülnek a tilalom alól.

A tárca vezetője, Volker Wissing a döntést indokolva kiemelte, hogy több mint 75 év béke után ismét háború dúl Európában. Ez a háború Vlagyimir Putyin orosz elnök műve, aki "háborús uszítóként és agresszorként vonul be az emberiség történelmébe" – húzta alá a miniszter.

Olaszország is lezárja a légteret az orosz járatok előtt. A hírt az olasz miniszterelnök egyik tanácsadója erősítette meg. Ferdinando Giugliano a Twitteren tett egyszerű nyilatkozatában így fogalmazott: "Olaszország lezárja légterét az orosz járatok előtt" – írja a Portoflio. Később így határozott Franciaország (az Air France sem repül Oroszországba) és Kanada is.

Finnország és Románia lezárja légterét az orosz kereskedelmi repülőgépek előtt az ukrajnai orosz invázió miatt – vált ismertté vasárnap.

Timo Harakka finn közlekedési miniszter egy Twitter-bejegyzésben azt írta, arra készülnek, hogy lezárják a légteret az orosz légi forgalom előtt. Az nem volt világos, hogy az intézkedés mikor lép hatályba.

Egy bukaresti kormányszóvivő bejelentésében arról számolt be, hogy felfüggesztik az oroszországi székhelyű cégek repülőgépeinek átrepülési és leszállási jogait. A humanitárius segítségnyújtáshoz vagy vészhelyzetekhez kapcsolódó repülések mentesülnek a tilalom alól.

Több uniós ország, köztük Lengyelország, a Cseh Köztársaság és Bulgária már korábban lezárta légterét az orosz repülőgépek előtt.

Oroszország szombaton válaszul kitiltotta légteréből a lengyel, a bolgár, és a cseh légitársaságokat. Az oroszok korábban a brit légitársaságokat tiltották ki az orosz légtérből válaszul arra, hogy Nagy-Britannia csütörtökön azonnali hatállyal lezárta légterét az Aeroflot orosz légitársaság járatai előtt.

Moldova már csütörtökön, az ukrajnai hadműveletek kezdetét követően teljesen lezárta légterét, és közölte, hogy az országba tartó repülőgépeket más repülőterek felé irányítják.

Észtország szombaton bejelentette, hogy rövidesen csatlakozik a légterüket az orosz repülőgépek elől lezáró országokhoz. Vasárnap a korlátozásokhoz csatlakozott Ausztria, Dánia, Írország, Izland és Svédország.

Magyarország eddig nem közölt ehhez hasonló intézkedést, sem azt, hogy terveznék a bevezetését.

A kitiltást mérlegeli az Európai Unió

Az Európai Unió mérlegeli annak a lehetőségét, hogy kitiltsa az orosz járatokat a légteréből – írja a Portfolio egy uniós tisztviselő Reutersnek tett kijelentése alapján.

A beszámoló szerint az erről szóló terveket az uniós külügyminiszterek már vasárnap megvitatják.

Sok ország egyénileg már meghozta ezt a szigorú döntést, az egész Európai Unióra kiterjedő intézkedés viszont egy új Oroszországgal szembeni szankciós csomag része lehet.

Nem indít Oroszországba járatokat a WizzAir

A WizzAir légitársaság ideiglenesen felfüggesztette Oroszországba induló és onnan érkező járatait az ukrajnai és moldovai légtérzár miatt, a társaság honlapján megjelent információ szerint az intézkedés március 1-jéig szól.

Közölték továbbá azt is, hogy a WizzAir a moldovai fővárosba, Chisinauba (KIV) induló járatai március 4-ig a romániai Iasi (IAS) nemzetközi repülőtérre érkeznek és onnan is indulnak.

A légitársaság már csütörtökön bejelentette ukrajnai járatainak felfüggesztését az orosz katonai hadművelet miatt.

A KLM Airlines szombaton bejelentette, hogy szintén törli az összes Oroszországba tartó járatát – írja a napi.hu. A KLM szerint az európai szankciók miatt a jövő hétre is törli az összes Oroszországba tartó járatát, és pilótáit az orosz légtér elkerülésére utasítja.

Gond lehet az orosz repülőgépgyártással

A repüléssel összefüggő következménye is van az Oroszországot elszigetelni akaró más nyugati intézkedéseknek is. Az exportellenőrzési intézkedések erős fegyver az Egyesült Államok fegyvertárában. Ezek a korlátozások megakadályozhatják Oroszországot abban, hogy okostelefonokat, valamint kulcsfontosságú repülőgép- és autóalkatrészeket importáljon, megzavarva ezzel az ország gyártóiparát – írja a CNN alapján az Oroszországot sújtó szankciókat összefoglaló cikkében a Forbes.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×