eur:
389.15
usd:
363.49
bux:
68159.07
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
2022. február 24-én készült kép az ukrán fővárosról. Vlagyimir Putyin orosz elnök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen.
Nyitókép: MTI/AP/Emilio Morenatti

Rakétatámadásokra ébredt ismét Kijev – képek, videó

Oroszország a hajnali órákban újrakezdte a rakétatámadást, a fővárosban pedig robbanások zajáról számoltak be – jelentette be a Kijevi vezetés.

„Éppen most mértek csapást Kijevre manőverező robotrepülőgépekkel vagy ballisztikus rakétákkal. Két hatalmas robbanást hallottam” – írta Anton Gerascsenko, az ukrán belügy tanácsadója Telegram-oldalán. Később azonban pontosította bejegyzését, mondván, hogy a robbanások zaját a légvédelem okozhatta, amint ellenséges repülőgépet vagy drónt lőtt le. Hozzátette: az eltalált repülőeszköz a város egyik kerületében zuhant le.

Alekszej Honcsarenko képviselő pedig arról írt mikroblogján, hogy „az ukrán légvédelem lelövi a megszállók által kilőtt rakétákat”.

A törmelék eltalálhatott a Dnyipro partján egy kilencemeletes lakóházat, amely kigyulladt. Három ember megsérült.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a kora reggeli órákban már „szörnyű orosz rakétacsapásokról” írt mikroblogján. „Utoljára fővárosunk 1941-ben tapasztalt ilyet, amikor megtámadta a náci Németország. Ukrajna legyőzte azt a rosszat, és le fogja gyűrni ezt is” – fogalmazott.

Az ukrán külügyminiszter egyben még szigorúbb szankciókat sürgetett Oroszországgal és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szemben: „Állítsátok meg Putyint! Szigeteljétek el Oroszországot. Szakítsatok meg minden összeköttetést! Hajítsátok ki mindenhonnan Oroszországot!”

Az orosz csapatokat több helyen megállították – jelentette ki péntek reggeli televíziós beszédében Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök azt mondta, a rakétatámadások helyi idő szerint 4 órakor kezdődtek újra, és kiemelte: a csapásoknak katonai objektumok mellett civil célpontjai is voltak.

Az ukrán elnök arról is beszélt, hogy az Ukrajna elleni újabb orosz támadások azt bizonyítják, hogy az Oroszország elleni nyugati szankciók nem elégségesek

Zelenszkij csütörtök éjjel egyébként kiadta az általános mozgósításról szóló rendeletet. Az intézkedések egész Ukrajnára vonatkoznak. Az Ukrajna ellen indított orosz támadás miatt elrendelt mobilizáció a hadkötelesek és tartalékosok besorozását jelenti, továbbá ezalatt járműveket foglalhatnak le katonai célokra.

Veszteségek

Az ukrán védelmi minisztérium azt mondta, fegyveres erői 800-as veszteséget okoztak az oroszoknak az invázió kezdete óta – jelentette a CNN, melyet az Index szemlézett.

Az nem teljesen egyértelmű, hogy ez csupán az emberveszteségekre vonatkozik-e. Elmondásuk szerint több mint 30 orosz tankot, hét repülőgépet és hat helikoptert lőttek ki. Az amerikai hírcsatorna egyelőre nem tudta független forrásból ellenőrizni az adatokat.

Ultimátum

A Hvg.hu közben azt írja, hogy Moszkva ultimátumot hirdetett Kijev felé, Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin szóvivője közölte, a Kreml megállítja az offenzívát, ha Ukrajna szavatolja, hogy semleges marad és beleegyezik az ország demilitarizálásába. Peszkov szerint Putyin csak így tartja megszüntethetőnek azt a fenyegetést, amelyet szerinte Ukrajna jelent Oroszország számára.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem fogadta el az ultimátumot és azt is közölte, bár tudja, hogy az orosz támadásnak ő és a családja az egyik célpontja, nem menekül el Ukrajnából. „Megkérdeztem Európa vezetőit arról, Ukrajna a NATO tagja lesz-e. Nyíltan kérdeztem, de ők félnek és nem válaszolnak. Mi nem félünk semmitől és védjük államunkat. Oroszországtól sem félünk és a semleges státusról sem félünk beszélni, hiszen nem is vagyunk NATO-tagállam. De kérdés, milyen garanciák lennének, s főleg az, azokat ki adja majd” – nyilatkozta Zelenszkij, arra utalva, hogy Oroszország a mostani támadást is annak ellenére követte el, hogy több korábbi szerződésben is szavatolta Ukrajna területi sérthetetlenségét és szuverenitását.

Így indult

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben, köztük a fővárosban is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken.

Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be.

A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat jelentett be Moszkva ellen.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat!

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat!

„A NATO átlépte a vörös vonalat!” – ezzel a címmel tett ki Facebook-oldalára rövid videót Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A bejelentkezés elsősorban a NATO által előkészített, 100 milliárd dolláros, Ukrajnának szánt támogatási csomagról szólt, melyet a katonai szövetség a következő 5 évre tervez elosztani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×