eur:
393.25
usd:
368.05
bux:
65956.65
2024. április 24. szerda György
Olajat takarítanak el a perui Ventanilla Cavero tengerpartján 2022. január 17-én, miután az előző nap újból kitört a Csendes-óceán déli részén fekvő Tonga közelében található tenger alatti Hunga-Tonga-Hunga-Haapai tűzhányó. A perui Polgári Védelmi Intézet szerint egy tartályhajóból éppen kőolajat szivattyúztak át a La Pampilla olajfinomítóba, amikor a vulkánkitörés keltette hatalmas hullámok elmozdították a hajót, és ez okozta az olaj kiömlését.
Nyitókép: MTI/AP/Martin Mejia

Érintésmentesen adják át a segélyszállítmányt a Covid-szűz Tongának

Megérkezett a hajó a vulkánkitörés után válságban lévő szigetországba, fertőzéssel a fedélzetén.

Két tucat fertőzöttel és a vulkánkitörés, majd az azt követő cunami sújtotta Tongának szánt segélyszállítmánnyal fedélzetén futott be a HMAS Adelaide a szigetre: ahogyan arról korábban beszámoltunk, a hajó már úton volt, amikor a szolgálatot teljesítők körében víruskitörés alakult ki. Tongára szinte nem tette be a lábát a koronavírus, egyetlen fertőzöttet regisztráltak csak a 61 százalékban átoltott területen: az ausztrál hajó személyzete is megtesz mindent annak érdekében, hogy a rakomány átadása során ne fertőzzenek meg senkit.

A hajó 3300 kilométeres utat tett meg a tengeren, a szállítmány kirakodása közben pedig nem létesítenek kapcsolatot a helyiekkel. A brit HMS Spey is hasonló módon vitt segélyt a szigetre: 30 ezer palack vizet, több mint 300 elsősegély-készletet és más orvosi felszereléseket, valamint alapvető tisztálkodási kellékeket, írja a The Guardian.

A HMAS Adelaide nagyon fontos eszközt szállít Tongára a tiszta ivóvíz biztosításának érdekében:

egy olyan, sótalanításra képes készüléket, amely segíthet abban, hogy tiszta ivóvízzel tudják ellátni a lakosságot. Emellett helikoptereket és szerszámokat rakodtak fedélzetére. Ausztrália az áramellátás és a kommunikációs csatornák kijavítása terén szeretne a leginkább segédkezet nyújtani Tongának.

A szigetre érkező látogatóknak alapesetben három hétre kell karanténba vonulniuk a vírushelyzet miatt: ez a segélyezés természete miatt nem lenne megoldható, ezért is alkalmaznak érintkezésmentes rakodást. Ezzel együtt is tisztában vannak azzal, hogy ha a szállítmányok rakodása kapcsán a koronavírus bekerül a szigetre, annak nagyobb ára is lehet emberéletekben kifejezve, mint a vulkánkitörésnek, melynek három áldozata volt.

A HMAS Adelaide a második Tongára segélyt szállító jármű, melynek fedélzetén megjelent a koronavírus: korábban egy C17-es repülőgép fedélzetén is menet közben fedeztek fel fertőzöttet. Az a gép visszafordult félúton.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×