INFORÁDIÓ
2022. január 27. csütörtök
Angelika

megújuló energia

németország

földgáz

szélerőmű

BERLIN, GERMANY - JANUARY 11: Economy and Climate Minister Robert Habeck points to a graph showing Germanys past and projected greenhouse gas emissions as he outlined the federal governments accelerated plan for reaching national climate goals on January 11, 2022 in Berlin, Germany. The new federal coalition government of Social Democrats (SPD), Greens and Free Democrats (FDP) says current shortcomings in climate policies will mean that Germany will likely not attain its short-term climate goals and that an accelerated approach is necessary.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Drasztikus intézkedésekkel küzdene a klímacélokért az új német kormány

Infostart / Fóris György

Németországban az új kormány egyebek mellett arra készül, hogy kötelezővé teszi a napelemek telepítését minden új építésű ház tetejére, és évente 1500 új szélturbinát üzemelne be.

A hét elején széles sajtónyilvánosságot kapott az új német klímaügyi miniszter, Robert Habeck (ő vezeti egyúttal a gazdasági tárcát és alkancellár is) azon kijelentése, hogy Németország a jelenlegi feltételek mellett nem fogja tudni időre teljesíteni klímavédelmi kötelezettségeit. Habeck ennek kapcsán utalt arra, hogy miközben tavaly már csökkennie kellett volna a karbonkibocsátásnak, ez valójában újabb 4 százalékkal éppen, hogy növekedett.

A zöld párti politikus most arról is beszámolt, hogy a tendencia megfordítására a decemberben hivatalba lépő Scholz-kormány két új átfogó jogszabálycsomagon is dolgozik, közülük az elsőt áprilisban készülnek beterjeszteni, a másodikra nyáron kerülhet majd sor.

Mindkettő azt célozza, hogy

2030-ra duplájára növeljék és ezzel 80 százalékra bővítsék a megújuló energia arányát a nemzeti energiaellátáson belül

– vázolta az elképzeléseket sajtójelentések szerint az új klímaügyi miniszter.

Mindezek részeként

  • az új építésű házak tetején kötelezővé teszik a napelemek telepítését,
  • új pénzügyi támogatási formákkal igyekeznek egyszerűbbé és vonzóbb tenni a hidrogénra való átállást, és
  • mintegy megháromszorozzák új szélturbinák felállítását.

Az utóbbi kapcsán elemzők emlékeztetnek, hogy arról már korábban döntés született, hogy Németország területének 2 százalékán szélturbinát készülnek telepíteni. Jelenleg átlagosan évi 450 új turbinát helyeznek üzembe, Habeck szerint ezek számát évi 1500-ra akarják felvinni.

A zöld párt társelnöke ugyanakkor sietett azt is leszögezni, hogy feltétlen lépéseket tesznek a szélenergia kiterjesztése és az élő természeti környezet védelme közötti összhang megteremtésére is.

Habeck emlékeztetett, hogy az eddigi intézkedések felgyorsítására azért van szükség, mert a következő években növekvő terhekkel kell számolni. Németországban

  • 2010–2020 között 15 millió tonnával csökkentették az éves karbonkibocsátást, most viszont
  • 2030-ra további 40 millió tonnát kell majd lefaragni.

A zöldpárti politikus ugyanakkor

„megkérdőjelezhetetlen” adottságnak nevezte, hogy 2030-ig további gáztüzelésű erőművekre lesz egyelőre szükség

Németországban. Részint, hogy kipótolják a megújulókra való átállás idején az utóbbiak felfutásáig a hiányzó energiamennyiséget, részint, hogy mindenkor rendelkezésre álljon elegendő „energia vésztartalék” a hálózati terhelés egyenlegessé tételéhez akkor is, ha adott esetben „nem süt eléggé nap és nem fúj eléggé szél”. Hosszabb távon az elképzelés az, hogy a földgázalapú erőműveket hidrogénra állítják át.

Az energiaösszetétel radikális átállításának további fontos része lesz, hogy az új német kormány átfogó és részletes klímavédelmi megállapodásra akar jutni a német ipar üzemeltetőivel. Úgymond, el kell érni, hogy a gazdasági és ipari folyamatok zöldesítése egyúttal olyan új technológiák kifejlesztését és alkalmazását eredményezze, ami növeli a német ipari termelés értékét, versenyelőnyt teremt számára a nemzetközi piacon, és képes új munkahelyek teremtésére.

Nyitókép: Sean Gallup/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018