eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök sajtótájékoztatót tart az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójának végén 2021. október 22-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Mateusz Morawiecki ellentmondást nem tűrően üzent Fehéroroszországnak

A lengyel miniszterelnök az előző napi, a határ fehérorosz oldaláról végrehajtott tömeges határsértési kísérletre reagált. Andrzej Duda szerint fehérorosz fegyveresek nem engedik vissza Fehéroroszországba a határ mellől a migránsokat.

A lengyel-fehérorosz határon fennálló helyzet az egész Európai Unió stabilitását veszélyezteti, Lengyelország az európai uniós és NATO-partnerekkel együtt védeni fogja az európai békét - hangsúlyozta kedd reggeli Twitter-bejegyzésében Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

A lengyel határ védelmét nemzeti érdeknek nevezte, egyúttal aláhúzta:

jelenleg az egész Európai Unió (EU) stabilitását és biztonságát éri fenyegetés.

"Nem hagyjuk magunkat megrémíteni, Lengyelország az EU- és NATO-partnerekkel együtt védeni fogja az európai békét" - olvasható a bejegyzésben.

Korábbi kormányzati közlések szerint a határt jelenleg a határőrség mellett mintegy 12 ezer katona védi, valamint rendőrök és az önkéntes területvédelmi erők hétfőn mozgósított alakulatai. A lengyel kormányszóvivő szerint a kormány folyamatosan kapcsolatban van az EU határvédelmi ügynökségével (Frontex).

Morawiecki kedd hajnalban a nemzetvédelmi miniszterrel, Mariusz Blaszczakkal együtt Kuznica Bialostocka határátkelő közelében a határőrökkel és az őket támogató katonákkal találkozott.

A határátkelő közelében a migránsok hétfő este sátortáborokat vertek az aznapi sikertelen tömeges határsértési kísérletek után.

A lengyel katonákhoz intézett beszédében Morawiecki megállapította:

a fehérorosz rezsim a hibrid háború új módszereit alkalmazza, a migránsokat "élő pajzsként" használja.

Felidézte: Varsó több humanitárius konvojt indított Fehéroroszországba a migránsok megsegítésére, Minszk azonban ezeket nem engedte be.

Az állami szuverenitás mértéke az, mennyire képes megvédeni határait, és professzionálisnak nevezte a lengyel határvédelmet - húzta alá.

A lengyel kormányszóvivő, Piotr Müller kedd reggel közölte: éjjel a lengyel-fehérorosz határon csak egyéni határsértési kísérleteket regisztráltak, nagyobb incidensre nem került sor.

Stanislaw Zaryn, a titkosszolgálatokat felügyelő lengyel miniszter szóvivője nagyon feszültnek minősítette a helyzetet. Szerinte a határnál hétfőtől táborozó 3-5 ezer migránshoz további csoportok csatlakozhatnak, a Fehéroroszország belterületéről átirányított külföldiek révén

Minszk a lengyel határ tartós destabilizációjára törekedhet.

A határon fennálló helyzetről kedd délelőtt tanácskozik az Andrzej Duda kezdeményezésére hétfő óta már másodszor összehívott válságstáb, délután a kormány tagjai a szejm rendkívüli ülésén is beszámolnak róla.

A határon fennálló helyzetről kedd délelőtt újra tanácskozott az Andrzej Duda kezdeményezésére hétfőn összehívott válságstáb. Az elnök ezt követően elmondta: a határon táborozó migránsok elsősorban fiatal férfiak, s a fehérorosz fegyveresek akadályozzák meg őket abban, hogy (Fehéroroszország irányában) elhagyják a térséget.

A helyzetről egyeztetett a szövetséges államok vezetőivel. A NATO főtitkárával, Jens Stoltenberggel kedden folytatott telefonbeszélgetése során megállapodtak, hogy "forródrót-kapcsolatban" maradnak - közölte. Határai védelmével Lengyelország megvalósítja az uniós kötelességvállalásait is - húzta alá.

A lengyel oktatásügyi miniszter, Przemyslaw Czarnek kedd délelőtt bejelentette: a határ menti járásokban az iskolaigazgatók dönthetnek arról, hogy a gyermekek biztonságérzete érdekében áttérnek-e távoktatásra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×