eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Alexander Schallenberg újonnan beiktatott osztrák kancellár nyilatkozik a sajtó képviselőinek a bécsi kancellária épületében 2021. október 11-én, két nappal Sebastian Kurz osztrák kancellár lemondása után.
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Komoly témákkal érkezett Brüsszelbe az új kancellár

Alexander Schallenberg közölte: az Európai Unió számíthat Ausztriára.

Alexander Schallenberg osztrák kancellár Brüsszelben kijelentette, első hivatalos útja azért vezetett az európai uniós központi intézmények székhelyére, hogy világossá tegye: Ausztria megbízható, erős és elkötelezett partnere marad az uniónak.

A tisztségébe hétfőn beiktatott néppárti kancellár az Európai Bizottság épületébe érkezve hangsúlyozta: az Európai Unió számíthat Ausztriára egyebek mellett a koronavírus okozta elhúzódó válság megoldásában, ahogy a klímavédelem terén kifejtett erőfeszítésekben is.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke fontos jelzésnek nevezte, hogy Schallenberg első hivatalos külföldi útja Brüsszelbe vezetett, és azt mondta: jó és szoros együttműködésre számít Ausztriával az olyan közös feladatok elvégzésében, mint a zöld és digitális átállás, a fenntarthatóságra törekvés vagy a koronavírus-válság utáni helyreállítást célzó terv megvalósítása.

"Mindezek megvalósításához motivált és energiával teli kormányokra van szükségünk, valamint befektetésekre és a civil társadalomra. A közös munkában számítok Ausztriára" - fogalmazott.

Az osztrák kancellár találkozik Charles Michellel, az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnökével is.

A brüsszeli megbeszélések témái között az említettek mellett a magas energiaárak okozta helyzet áttekintése, valamint a migráció kérdése is szerepel.

Alexander Schallenberget az Osztrák Néppárt (ÖVP) azután jelölte a tisztségre, hogy Sebastian Kurz addigi kancellár a múlt hét végén bejelentette lemondását. Kurz azért mondott le, mert a gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó ügyészség (WKStA) vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt napok óta vizsgálódott a közvetlen környezetében, és a koalíciós partner Zöld Párt emiatt kihátrált Kurz mögül, az összeomlás szélére sodorva a kormányt.

Schallenberg diplomatacsaládból származik, külföldön is elismert politikus, akinek kormányzati gyakorlata is van. 2019 júniusától Brigitte Bierlein szakértői kormányában külügyminiszterként és később kancelláriaminiszterként is dolgozott. A Kurz-kormány 2020 januárjában megerősítette külügyminiszteri hivatalában, ő volt az egyetlen, aki a szakértői kormány tagjai közül hivatalában maradt.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×