eur:
393.63
usd:
364.79
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Iszlamista tálib fegyveres járőrözik Kabulban 2021. szeptember 4-én. Afganisztánban augusztus 15-én kerültek hatalomra a radikális iszlamista tálib lázadók, akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az Egyesült Államok vezette nemzetközi katonai koalíció. Az utolsó amerikai katonák augusztus 31-én távoztak az országból.
Nyitókép: MTI/AP/Vali Szabavun

Tüntetőkre nyitottak tüzet tálibok Kabulban – videók

A Euronews kabuli tudósítója számolt be arról, hogy kedden délelőtt Kabul utcáin fegyverrel oszlattak fel egy tüntetést a tálibok.

Anelise Borges, a Euronews tudósítója saját Twitter-csatornáján tett közzé videókat az események előtti időszakról.

Ahogyan írja, a tálibok két órán keresztül próbálták meggyőzni az embereket arról, hogy fejezzék be a tüntetést és térjenek haza az utcáról, sikertelenül. "Megpróbálták lezárni az utakat és áthajtani a tüntetőkön. semmi sem működött" – írja oldalán a tudósító.

Ezt követően azt mondták az újságíróknak, hogy fejezzék be a forgatást, majd megkezdődött a lövöldözés. Borges a sérültek és áldozatok számáról nem tudott információt adni, de leírása szerint, melyet felvételekkel is alátámasztott, legalább tíz percig folyamatos volt a fegyverropogás.

Egy későbbi twittben arról írt, hogy több újságírót is letartóztattak a tálibok, elvették tőlük képrögzítésre alkalmas eszközeiket és törölték azokról a helyszínen készített felvételeket. Több újságíró és operatőr tartózkodási helye sem ismert azóta, hogy a tálibok elvitték őket.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×