INFORÁDIÓ
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende

tunézia

külföld

kaisz szaid

Tunéziai katonák őrzik a parlament bejáratát a tüntetők elől Tuniszban 2021. július 26-án, miután Kaisz Szaíd tunéziai államfő felfüggesztette a parlament működését és leváltotta Hisem Mesisi kormányfőt. A mostani válság oka, hogy Kaisz Szaíd államfő politikai vitába keveredett a kormánnyal és a parlamenttel a hatáskörükről.

Menesztette a miniszterelnököt, felfüggesztette a parlamentet a tunéziai elnök

Infostart / MTI

Kaisz Szaíd felmentette a védelmi és az igazságügyi minisztert is. Később beszédet tartott, amire több ország is reagált.

Kaisz Szaíd tunéziai elnök hétfőn menesztette Brahím Bartadzsi védelmi és Haszná bin Szlimán igazságügyi minisztert, nem sokkal azután, hogy leváltotta Hisám Masísi miniszterelnököt és felfüggesztette harminc napra a parlament működését a "társadalmi béke helyreállítása, az állam és a társadalom megvédése érdekében".

A visszamenőleges hatályú, vasárnaptól érvényes határozat értelmében az érintett minisztériumokat a főtitkárok vagy a tárcák közigazgatási és pénzügyi ügyeivel foglalkozó illetékesek vezetik majd egy új kormány kinevezéséig - derül ki az elnöki hivatal sajtóközleményéből.

Szaíd hétfőn további intézkedéseket jelentett be

Egyebek mellett hétfőtől augusztus 27-ig éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be este hét óra és reggel hat óra között, kivételt a sürgős egészségügyi ellátásra szorulók és az éjszakai munkát végzők képeznek. Közlekedési korlátozásokat is elrendelt a városok között a kijárási tilalmon kívüli napszakra. Kivételt ez utóbbi esetben is az alapvető szükségletek kielégítése és a halaszthatatlan egészségügyi okok képeznek. Megtiltották ezen felül, hogy háromnál többen gyülekezzenek a köztereken.

Tunisz, 2021. július 26.
Tunéziai katonák őrzik a parlament bejáratát a tüntetők elől Tuniszban 2021. július 26-án, miután Kaisz Szaíd tunéziai államfő felfüggesztette a parlament működését és leváltotta Hisem Mesisi kormányfőt. A mostani válság oka, hogy Kaisz Szaíd államfő politikai vitába keveredett a kormánnyal és a parlamenttel a hatáskörükről.
MTI/AP/Hedi Azouz
Tunisz, 2021. július 26. Tunéziai katonák őrzik a parlament bejáratát a tüntetők elől, miután Kaisz Szaíd tunéziai államfő felfüggesztette a parlament működését és leváltotta Hisem Mesisi kormányfőt. A mostani válság oka, hogy Kaisz Szaíd államfő politikai vitába keveredett a kormánnyal és a parlamenttel a hatáskörükről. MTI/AP/Hedi Azouz

A nap folyamán a tunéziai elnök több száz híve és ellenzője gyűlt össze a törvényhozás épületénél, ahol kövekkel, üvegekkel és tojásokkal dobálták egymást, és a rendőrség ezért fémkordonokat állított fel közéjük.

A parlament puccsról beszél, az elnök közvetlen veszélyre hivatkozik

A parlament elnöksége hétfőn "gyűlöletes puccsnak" minősítette Szaíd kezdeményezését, s felszólította a hadsereget, hogy "tartsa tiszteletben esküjét, hogy megvédi az alkotmányt és megóvja az államot és az intézményeket".

Szaíd az alkotmány 80. cikkelyére hivatkozva vette át a végrehajtói hatalom gyakorlását. Ez "rendkívüli intézkedéseket" tesz lehetővé az elnök számára "közvetlen veszély" esetén, de csakis a kormányfővel és a parlament elnökével való egyeztetést követően.

Rásid Gannúsi házelnök - egyben az Ennahda Mozgalom nevű iszlamista párt vezetője - tagadta, hogy egyeztetett volna ezen ügyben.

Az Európai Bizottság szóvivője hétfőn arra szólította fel a tunéziai politikai szereplőket, hogy tartsák tiszteletben az alkotmányt, és kerüljék el az erőszakot.

Az Arab Liga közleménye szerint a tunéziai külügyminiszter teljes körűen tájékoztatta Ahmed Abul Gheitet, a szervezet főtitkárát a helyzetről. Az Arab Liga felszólította Tunéziát, hogy a lehető leghamarabb állítsa helyre a stabilitást és a nyugalmat az országban.

Washington aggodalmát fejezte ki a fejlemények miatt, és nyugalomra intette az ország vezetését. Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője szerint az Egyesült Államok kormánya még nem döntötte el, hogy puccsként értékelje-e a történteket, s ez ügyben az amerikai külügyminisztérium jogi elemzését kérte.

Franciaország a jogállamiság alapelveinek betartását követelte a tunéziai vezetéstől, egyben pedig felszólította az észak-afrikai ország politikai pártjait, hogy tartózkodjanak az erőszaktól.

Szaúd-Arábia külügyminisztere hétfőn egyeztetett tunéziai hivatali partnerével. Az SPA szaúdi hírügynökség tájékoztatása szerint Rijád a biztonság és a stabilitás helyreállítását szorgalmazta, mondván, mindent támogatni fog, ami ezt szolgálja.

Az elnök vasárnap bejelentette:

maga gyakorolja majd a végrehajtó hatalmat, s új kormányfőt fog kijelölni, egyúttal azonnali hatállyal megfosztotta az összes képviselőt a mentelmi jogától.

Tunéziában vasárnap országszerte tüntetéseket tartottak, és követelték a kormány lemondását a koronavírus-járvány nyomán kialakult egészségügyi válság rossz kezelése, valamint a romló életkörülmények miatt. A megmozdulások során az Ennahda több regionális központját megtámadták és felgyújtották.

Több mint tíz éve, 2011 januárjában Tunéziában kezdődött az arab tavasznak nevezett tüntetéshullám, amelynek során több országban felkelések kezdődtek a hatalmon lévő rendszerek ellen. Tunéziában elmozdították az országot több mint húsz éven át vezető Zejn el-Abidin ben Alit, és elkezdték megváltoztatni a tekintélyelvű rendszert, ám a rendszerváltás a jólétet nem hozta el, ami miatt sokan továbbra is elégedetlenek.

Nyitókép: MTI/AP/Hedi Azouz
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018