eur:
394.31
usd:
363.24
bux:
65457.32
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyugdíjasok széken ülve várják, hogy beoltsák őket a német-amerikai fejlesztésű Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájával egy klinika udvarán felállított sátorban Johannesburg közelében 2021. május 24-én. Dél-Afrikában június végéig 5 millió idős embert szeretnének beoltani.
Nyitókép: MTI/AP/Themba Hadebe

Súlyos veszélyre figyelmeztet a WHO

A szervezet az afrikai helyzet miatt aggódik.

A koronavírus-fertőzöttek lélekszámának emelkedése által sújtott Afrika, ahol szinte teljesen leállt az oltóanyagok szállítása, nem áll készen a világjárvány újabb hullámára - figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Számos afrikai kórház és klinika nincs felkészülve a súlyosan beteg paciensek számának drasztikus növekedésére - figyelmeztetett Matshidiso Moeti, a WHO Afrikáért felelős regionális igazgatója csütörtökön tartott online sajtóértekezletén. Az orvos végzettségű és közegészségügyre szakosodott Moeti kijelentette:

a világjárvány harmadik hullámának veszélye "reális és erősödő" az afrikai kontinensen.

Afrikában - a WHO adatai szerint - jelenleg több mint 4,8 millió fertőzöttet és 130 ezer halálesetet tartanak nyilván, ez a világban regisztrált összes fertőzött 2,9 és az összes halálos áldozat 3,7 százaléka.

A WHO májusban végzett felmérése szerint a kontinens legtöbb államában nincs elegendő egészségügyi felszerelés és személyzet a koronavírus okozta Covid-19-betegek ellátására. A legtöbb afrikai országban százezer lakosra jut egyetlen ágy az intenzív osztályon, de van, ahol még egyetlen ágy sincs. Összehasonlításképpen: Németországban vagy az Egyesült Államokban több mint 25 intenzív ágy jut 100 ezer lakosra.

Moeti kijelentette: a WHO igyekszik szakemberekkel és alapvető egészségügyi felszerelésekkel segíteni a rászoruló afrikai országokat. "Nem hagyhatjuk, hogy a betegek kezelésének rendszere összeomoljék" - hangsúlyozta. Leszögezte: "jobban fel kell szerelnünk a kórházi és orvosi személyzetünket, hogy elkerüljük a fertőzöttek számának ellenőrizetlen növekedését és ennek a legsúlyosabb hatásait".

Matshidiso Moeti kitért arra is, hogy a WHO számára jelenleg elsődleges fontosságú, hogy minél több embert oltsanak be. Afrikában eddig 31 millió ember kapta meg a vakcina első adagját, s csupán 7 milliót oltottak be a második dózissal is. Az afrikaiak 2 százaléka kapott eddig egy adag oltást, míg a világ lakosságának 24 százaléka már be van oltva.

A WHO közleménye szerint

az elmúlt két hétben Afrikában 20 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma az előző két héthez képest.

"A világjárvány 14 országban súlyosbodik, és csak a múlt héten nyolc országban figyelték meg a fertőzöttek számának hirtelenszerű, 30 százalékos emelkedését" - tette hozzá az ENSZ egészségügyi szervezete.

Kinshasában, a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában május végén exponenciálisan nőtt a fertőzöttek száma - közölte csütörtökön a WHO helyi irodája.

A Dél-afrikai Köztársaságban, ahol a hivatalos adatok szerint a legsúlyosabb a járványhelyzet, megerősítették az egészségügyi korlátozásokat. A fertőzöttek száma itt meghaladja az 1,6 milliót, a haláleseteké pedig 56 439.

Ugandában a fertőzöttek száma egy hét alatt 131 százalékkal ugrott meg, egyebek mellett az iskolákban alakultak ki fertőzési gócok, és nőtt az egészségügyi dolgozók körében is a fertőzöttek száma. Angolában és Namíbiában szintén erősödik a járvány.

Ezzel egyidőben az afrikai kontinensen vakcinahiány van, és szinte teljesen leálltak a szállítások a WHO szerint, amely reméli, hogy a szegény országok oltáshoz segítésére létrehozott Covax program keretében újabb vakcinaszállítmányok érkeznek a következő hónapokban, egyebek mellett 80 millió adag az Egyesült Államokból.

Eddig 50 országba összesen 48,6 millió védőoltás érkezett és 31,4 milliót adtak be. A világ hat államában még meg sem kezdődött az oltási kampány, s ebből négy ország Afrikában található: Tanzánia, Burundi, Csád és Eritrea.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×