eur:
393.83
usd:
368.04
bux:
65862.51
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Facebook/The New York Times

New York Times-újságírók telefonbeszélgetéseit szerezte meg titokban a Trump-adminisztráció

Egy kiszivárogtatással kapcsolatos vizsgálat részeként szerezték meg négy újságíró több hónapnyi telefonbeszélgetéseit.

Minderről a Biden-adminisztráció tájékoztatta a lapot: 2017-ben Matt Apuzzo, Adam Goldman, Eric Lichtblau és Michael Schmidt négyhavi telefonos tevékenysége került az igazságügyminisztériumhoz. Arról is döntés született, hogy az érintettek elektronikus levelezésének naplóihoz is hozzáférhessenek, a levelek tartalma nélkül, de ezeket az adatokat végül nem gyűjtötték be – írja a CNN.

A négy újságíró neve alatt jelent meg 2017 áprilisában egy cikk arról, hogy az FBI korábbi igazgatója, James Comey hogyan kezelt bizonyos nyomozásokat a 2016-os választások idején.

"Az újságírók telefonhívásainak lefoglalása mélyen aláássa a sajtószabadságot" – mondta Dean Baquet, a lap ügyvezető szerkesztője.

"Azzal fenyeget, hogy elhallgattatja azokat a forrásokat, akiktől függünk, hogy a nyilvánosságot alapvető információkkal lássuk el a kormány tevékenységéről".

Az eset nem egyedülálló és rámutat arra, hogyan kezelte a Trump-adminisztráció az újságírók szerepvállalásával is járó kiszivárogtatások ügyét. A CNN Pentagon-tudósítóját, Barbara Starrt is nemrég értesítették arról, hogy szintén 2017-ben két hónapon keresztül hallgatták le telefonját és figyelték levelezését, a Washington Post három újságírója pedig szintén ebben az évben azért került hasonló elbánás alá, mert az FBI Oroszországot érintő vizsgálatairól írt. A BuzzFeed, a Politico és a The New York Times gy-egy újságírójának telefonos és e-mailes tevékenységét is megfigyelték orosz tematikájú cikkek miatt.

Az igazságügyminisztérium a friss ügy kapcsán arról tett közzé nyilatkozatot, hogy a négy újságíró nem volt gyanúsítottja az ügynek, melynek keretében megfigyelték őket, illetve hogy 2019-ben és 2020-ban minden alkalommal értesítették az újságírókat, ha kiszivárogtatási ügyben őket is érintő vizsgálódás zajlott.

Joe Biden amerikai elnök a múlt hónapban a CNN-nek azt nyilatkozta, nem akarja engedni, hogy hasonló nyomozások során újságírókat hallgassanak le. Az igazságügyi minisztérium szabályzata szerint a minisztérium bírósági végzéssel titokban,

az újságírók tudta nélkül szerezheti meg adataikat.

A minisztérium 2015-ben, az Obama-kormányzat idején felülvizsgált, némileg szigorúbb irányelveket fogalmazott meg a médiakérelmek kiadására vonatkozóan, amelyek előírják, hogy a főügyésznek engedélyeznie kell az idézéseket, ha azok az újságírók hírszerzési tevékenységével kapcsolatosak.

Az irányelv azonban továbbra is széles mozgásteret biztosít a főügyésznek és a minisztérium más vezető tisztségviselőinek arra, hogy újságírókról szerezzenek információt és kezdetben titokban tartsák az ügyet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×