eur:
394.6
usd:
363.77
bux:
65564.57
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: pixabay

Amerikai diplomaták és kémek szenvedtek titokzatos agysérülést

A súlyos tünetekkel járó, Havanna-szindrómának nevezett állapot az elmúlt időszakban 130 embernél jelentkezett: diplomaták, kémek és védelmi dolgozók élik át az állapotot.

Az amerikai diplomaták, kémek és védelmi tisztviselők körében több mint 130 esetben fordult elő eddig megmagyarázhatatlan agysérülés, azaz az úgynevezett Havanna-szindróma. Néhány esetet az elmúlt néhány hétben jelentettek, írja a The Guardian. A The New York Times szerint három CIA-tiszt számolt be súlyos tünetekről december óta tengerentúli kiküldetéseket követően. Az érintetteket katonai kórházakban részesítették járóbeteg-kezelésben. A most bejelentett esetszám mintegy hetvennel több, mint amennyit korábban elismertek.

Mark Zaid, aki a szindrómával érintetteket képviseli, azt mondja: egyértelmű, hogy nő a Havanna-szindrómások száma. Amerikai hivatalnokok elismerik, hogy növekvő számú, ilyen gyanújával vizsgált esetük van, ám arra is felhívják a figyelmet, hogy a betegség megismerése hatására sokan hihetik azt, hogy őket is ez érinti. A megnövekedett esetszám nem feltétlenül utal arra, hogy több az olyan támadás, melynek következtében a szindróma kialakulhat.

Decemberben az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia közzétett egy jelentést, amely szerint az amerikai kormány alkalmazottai által Kubában és Kínában elszenvedett agysérülések nagy valószínűséggel valamilyen irányított energia eredményei. Cheryl Rofer, a Los Alamos-i Nemzeti Laboratórium egykori vegyésze ugyanakkor megkérdőjelezi a tanulmány következtetéseit, valamint az áldozatok és néhány szakértő azon állítását, hogy mikrohullámú fegyver felelős a Havanna-szindrómáért.

"A Havanna-szindrómaként kategorizált, mikrohullámú hatásokra vonatkozó bizonyítékok rendkívül gyengék" - vélekedik Rofer. "Az ötlet egyetlen támogatója sem vázolta fel, hogyan működne a fegyver valójában. Semmilyen bizonyítékot nem szolgáltattak arra, hogy ilyen fegyvert bármely nemzet kifejlesztett volna. A rendkívüli állítások rendkívüli bizonyítékokat igényelnek, de ők semmilyen bizonyítékot nem mutattak fel a titokzatos fegyver létezésének alátámasztására".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kereskedés külföldi részvényekkel- díjmentes, interaktív online előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel- díjmentes, interaktív online előadás

Ahhoz, hogy belevágj a külföldi részvényekkel való kereskedésbe, először is érdemes tisztázni, hogy miért szeretnél ezen a területen tevékenykedni. Lehet, hogy egy adott iparág vagy cég nemzetközi növekedési lehetőségei érdekelnek, vagy egyszerűen csak diverzifikálni szeretnéd befektetéseidet a hazai piacokon túl. Bármelyik is legyen az indító motivációd, fontos lépések várnak rád az induláshoz, melyeket mind megvitatunk soron következő online előadásunkon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×