eur:
394.45
usd:
369.83
bux:
65241.76
2024. április 19. péntek Emma
Mumbai, 2021. április 29. Az új koronavírus elleni oltásra várnak az indiai Mumbaiban 2021. április 29-én. Indiában napról napra több koronavírussal fertőződött beteget vesznek jegyzékbe, a napi új betegek száma itt a legmagasabb a világon. Radzsanis Kakade
Nyitókép: MTI/AP/Radzsanis Kakade

960 millió indiai harcol az oltásokért

A 18-44 év közti indiaiaknak az interneten kellene regisztrálniuk az oltásra: még ha ez sikerül is, könnyen lehet, hogy nem jut nekik vakcina. Időközben dagad több botrány, amelyek érintik a Szérum Intézetet és a Bharat Biotech szerződését is.

Narendra Modi kormánya úgy tette elérhetővé a koronavírus elleni oltást 960 millió indiai számára, hogy a számukra a két oltáshoz szükséges 1,8 milliárdnyi adag nem áll rendelkezésre: így bár maga az oltási időpont internetes foglalása is kitartást és szerencsét igényel, gyakran lemondják azt. A rossz tervezés, az akadozó beszerzés és a szabályozatlan árképzés eredményeképp egyenlőtlen küzdelemmé vált a tömeges immunizáció, írja a BBC.

Hiba hiba hátán

India egészen januárig várt első vakcinarendeléseinek leadásával: ekkorra a világ legtöbb országa már jócskán lekötött magának oltást. A januártól májusig terjedő időszakban CoviShieldből és Covaxinból mindössze 350 millió adagot vásároltak, melyek kétdolláros árukkal olcsók voltak, de még az indiai lakosság ötödének ellátására sem voltak elegendőek. Mindezek után abban a hitben, hogy az ország legyőzte a koronavírust,

több oltást vittek ki az országból, mint amennyit beadtak

- ez a hozzáállás éles kontrasztot képez az európaival, ahol jóval többet rendeltek elő, mint amennyi az uniós lakosság beoltásához szükséges lesz.

Egészen április 20-ig várt a kormány azzal, hogy felpörgesse a helyi vakcinák gyártókapacitását, miközben azzal egyáltalán nem foglalkozott, hogy az oltásgyártásra átállítható gyárakat mozgósítsák, miközben a Covaxin gyártásának jogát is csak a közelmúltban adták meg több gyárnak.

Külön egyezkednek

Mindeközben a vakcina drágulni kezdett: május elseje óta már nem a kormány vásárolja meg az adagokat központilag, hanem az egyes kórházak és tartományok kell hogy külön üzleteket kössenek. CoviShieldért így 4, míg Covaxinért 8 dollárnyi összeget kell a tartományoknak kifizetniük – mindezt azt követően, hogy a gyártók "filantróp gesztusként" csökkentettek eredetileg részükre tervezett áraikon.

A tartományok a magánkórházakkal küzdenek az oltásért: utóbbiak ennek költségét át is háríthatják a beoltott indiaiakra.

A végeredmény: a köz- és magánfinanszírozással kifejlesztett és előállított vakcináknak szabad piaca alakult ki. A magánkórházakban egy adag oltóanyag ma már akár 20 dollárnyi összegbe is kerülhet. Sok tartomány ezért a Pfizerrel, a Modernával és a Janssennel kötött szerződést további vakcina vásárlására, de a következő hónapokban ezeket még biztosan nem tudják teljesíteni, mivel először az előrendeléseket kell teljesíteniük.

A Szputnyik V-t is elfogadták használatra az országban és két helyi gyártóval meg is egyeztek már annak elkészítéséről, de az, hogy mikortól veszik azt ténylegesen használatba, nem ismert.

Nincs átláthatóság

Egyesek azzal vádolják a CoviShieldet gyártó Szérum Intézetet és a Covaxint készítő Bharat Biotech-et, hogy nyerészkednek világjárvány idején, miután állami finanszírozásban részesültek. Mások szerint azonban a gyártók jelentős kockázatot vállaltak, a hiba a kormányé.

India az egyetlen olyan ország, ahol nem a szövetségi kormány az egyedüli vásárló, és azon kevés országok egyike, ahol az oltások nem ingyenesek. A két gyártónak ugyanakkor lenne mit tennie átláthatóság terén:

a Szérum Intézet 300 millió dollárral nem tud elszámolni,

amit a Bill és Melinda Gates Alapítványtól és a COVAX-tól kaptak, ugyanakkor a vakcinakivitel korlátozása miatt nem szállítottak érte cserébe elegendő vakcinát. Az AstraZenecával kötött megállapodást is megszegték, mivel a gyártott mennyiség felét nem adták tovább fejlődő országoknak.

Közegészségügyi szakértők az indiai kormány és a Bharat Biotech közötti szerződés vizsgálatát is követelik, különösen mivel az Indiai Orvosi Kutatási Tanács azt mondta, hogy "megosztja" a Covaxin szellemi tulajdonát, amelyet a céggel együtt fejlesztett ki. Az oltás azonban többe - gyakran a duplájába - kerül, mint a Covishield. Míg India támogatta a külföldön gyártott vakcinák szabadalmairól való lemondást, addig a Covaxin esetében nem tett lépéseket ennek felfüggesztésére.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×