eur:
393.72
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech vakcinája (j) és a kínai Sinopharm koronavírus elleni oltóanyagát tartalmazó dobozok Pethő Andrea háziorvos újfehértói rendelőjében 2021. március 30-án.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Friss hírek az uniós vakcinaszállításokról

A közös európai uniós koronavírusvakcina-beszerzés keretében a tagállamoknak szállított oltóanyagok mennyisége a hét végéig eléri a 107 millió adagot, ez idáig 100 millió adag már megérkezett - közölte az Európai Bizottság szerdán.

A tájékoztatás szerint 2021 második negyedévében fel fognak gyorsulni a vakcinaszállítások, a várakozások szerint a jelenleg uniós forgalombahozatali engedéllyel rendelkező oltóanyagok gyártói a következő három hónap során mintegy 360 millió adagot fognak leszállítani.

A tagállamok bevonásával folytatott tárgyalásokat követően az Európai Bizottság eddig hat vakcinagyártóval kötött előzetes beszerzési megállapodásokat. Ebből négy gyártó, a Pfizer/BioNTech, a Moderna, az AstraZeneca/Oxfordi Egyetem és a Johnson & Johnson oltóanyaga már megkapta az uniós forgalombahozatali engedélyt is, miután az Európai Gyógyszerügynökség pozitív eredménnyel kiértékelte a vakcinák biztonságosságát, hatásosságát és minőségét. Közülük az első negyedévben három vállalat, a Pfizer/BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca szállított oltóanyagokat az uniós országoknak, a Johnson & Johnson szállításai a tervek szerint április folyamán indulnak.

A bizottsági közlemény kiemelte: az uniós tagállamok megbízásából és nevében megkötött előzetes beszerzési megállapodások alapján a tagállamok rendelik meg a vakcinákat közvetlenül a gyártócégektől. A második negyedévben uniós szinten a Pfizer/BioNTech részéről legalább 200 millió adag, a Johnson & Johnson vakcinájából, amelyből egy ember beoltásához csak egyetlen adag szükséges, mintegy 55 millió adag, az AstraZeneca esetében körülbelül 70 millió adag, a Moderna részéről pedig 35 millió adag leszállítása várható.

Az Európai Bizottság eddig a Johnson & Johnson (400 millió adag), a Pfizer/BioNTech (600 millió adag), a Moderna (460 millió adag), az AstraZeneca (400 millió adag), a CureVac (405 millió adag) és a Sanofi-GSK (300 millió adag) vállalattal írt alá szerződést vakcinabeszerzésről.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×