eur:
392.32
usd:
366.08
bux:
66800.83
2024. április 26. péntek Ervin
Koronavírus-vizsgálathoz vesznek mintát egy férfitől az indiai fővárosban, Újdelhiben 2020. október 29-én. Indiában az igazolt vírusfertőzöttek száma nyolcmillió fölé emelkedett, itt van a második legtöbb fertőzött a világon.
Nyitókép: MTI/EPA/Radzsat Gupta

Kétszeresen mutáns vírustörzset is találtak Indiában

Több mint tízezer mintából 771-ben valamelyik variánst tudták kimutatni, a brit törzs elfőrdulása volt a leggyakoribb.

Az indiai kormány szerint nem függ össze a variánsok jelenléte az országban a közelmúltban megugrott esetszámmal: szerdán 47 262 új esetet találtak, a halottak száma pedig 275 volt. A SARS-CoV-2 Genomikai Konzorcium, mely tíz indiai labor együttműködésében valósul meg, 10 787 mintát szekvenált, írja a BBC. Ezek közül 736 a brit variánst tartalmazta, 34 a dél-afrikai, egy pedig a brazil törzset. Olyan minta is akadt, amelyben kétféle mutációra bukkantak egyidejűleg.

Az ország Mahárástra tartományában talált mintákban egyre gyakrabban fordulnak elő az E484Q és az L452R névvel illetett mutációk együttesen: az ilyen,

dupla mutációk esetén megnő az esélye annak, hogy a vírus fertőzőbb lesz és képes lesz megkerülni az immunitást.

Shahid Jameel indiai virológus szerint az is elképzelhető, hogy ez a két mutáció egy külön indiai variánst hozott létre, a kormány azonban tagadja, hogy ettől nőne a fertőzések száma.

"Habár aggodalomra okot adó variánsok mellett egy kettősen mutált variáns is megjelent az országban, ezek aktivitását nem tapasztaljuk olyan mértékben, hogy az indokolhatná az egyes tartományokban tapasztalható esetszám-emelkedést" - fogalmaztak.

Jameel korábban ugyanakkor azt nyilatkozta, figyelni kell a variánsok terjedésére, mivel az, hogy eddig még nem jelentek meg nagy számban az országban, nem jelenti azt, hogy nem is fognak. Több szakember is arra kérte a kormányt az elmúlt időkben, hogy

bővítsék a szekvenálási kapacitást

annak érdekében,hogy az esetlegesen erjedni kezdő variánsok jelenlétére hamarabb felfigyelhessenek.

A mutációk megjelenése egy vírusban természetes jelenség, ezek nagy része nem jelentős és aggodalomra sem ad okot, mivel az általa okozott fertőzés súlyosságán és a fertőzőségen sem változtat. Vannak ugyanakkor olyan mutációk, mint amilyenek a brit vagy a dél-afrikai variánsban végbementek: ezek fertőzőbbé vagy akár halálosabbá is tehetik a vírust. A kutatók szerint a tüskefehérjén bekövetkező kettős mutáció növeli az ilyen változások kialakulásának lehetőségét.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×