eur:
393.27
usd:
367.42
bux:
66499.59
2024. április 25. csütörtök Márk
Az új koronavírussal fertőzöttség vizsgálatára torokkenetet vesznek egy pácienstől a koppanhágai Rigs Kórházban 2020. április 2-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Ritzau/Niels Christian Vilmann

Az uniós vezetők a járványra, a külügyminiszterek többek között Amerikára koncentrálnak

A koronavírus-járványra adott és az elkövetkező időben adható európai uniós válaszintézkedésekre összpontosítanak az EU-tagországok vezetői csütörtöki egynapos videókonferenciájukon - közölte az uniós tanács szerdán.

A koronavírus-járványra adott és az elkövetkező időben adható európai uniós válaszintézkedésekre összpontosítanak az EU-tagországok vezetői csütörtöki egynapos videókonferenciájukon - közölte az uniós tanács szerdán.

Az állam- és kormányfők értekezlete a legutóbbi, október 29-én tartott nem hivatalos csúcstalálkozó eredményeire támaszkodik, amelyen annak szükségességét emelték ki, hogy fokozzák a világjárvány elleni küzdelemben tett közös erőfeszítéseket.

Akkor egyetértettek abban, hogy a tesztelés és a kontaktkutatás kulcsfontosságú a vírus terjedésének korlátozása szempontjából, és segíteni fog abban, hogy a helyzetet a tagországok jobban ellenőrzésük alatt tartsák. Megállapodtak abban, hogy amint elérhetővé válik a koronavírus elleni biztonságos és hatékony oltóanyag, méltányos módon osztják el az uniós országok között. Ezzel összefüggésben véleményük szerint

javítani kell a kiemelten veszélyeztetett csoportok meghatározásának kritériumain, a logisztikai kihívások kezelésén, illetve az oltóanyagokkal kapcsolatos kommunikáción.

Kiemelték azt is, hogy döntő fontosságú további késedelem nélkül végrehajtani a járvány okozta gazdasági és társadalmi kárainak helyreállítását célzó csomagot.

Az USA-tól Etiópiáig

Az európai uniós tagállamok külügyminiszterei csütörtökre tervezett videokonferenciájukon elsősorban időszerű külügyi kérdésekre, köztük az Egyesült Államokban tartott választások eddigi eredményeire, az Afganisztánban, Fehéroroszországban, Hegyi-Karabahban, valamint a Földközi-tenger keleti térségében és Etiópiában kialakult helyzetre összpontosítanak.

Az uniós tanács előzetes tájékoztatása szerint a miniszterek megvizsgálják az elmúlt egy hónapban történt fehéroroszországi fejleményeket. A külügyi tanácsban már korábban leszögezték, hogy az unió egységesen támogatja az ország szuverenitását és függetlenségét, valamint a fehérorosz állampolgárok demokratikus szabadságjogait és jogait. Az unió november elején szankciókat vezetett be Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel és további 14 magas rangú fehérorosz tisztviselővel szemben az augusztus elején tartott, vitatott kimenetelű választások ellen tüntetők elnyomása miatt. Egy héttel ezelőtt pedig ismételten elítélte a fehérorosz hatóságok által alkalmazott erőszakot, amely újabb kormányellenes tüntető életét követelte, és további szankciókat helyezett kilátásba a tiltakozások elnyomásáért felelősök ellen.

A Földközi-tenger keleti medencéjében Törökország és Görögország, valamint Törökország és Ciprus között kialakult konfliktussal összefüggésben a miniszterek egyetértettek abban, hogy az észak-ciprusi tengerpart újranyitása aláássa a kölcsönös bizalmat. Hangsúlyozták, hogy az ilyen intézkedések növelik a feszültséget, ezért azokat vissza kellene vonni. Életbevágó, hogy mihamarabb újrakezdődjenek a ciprusi rendezésre irányuló, az ENSZ vezetésével zajló erőfeszítések - húzták alá.

Az Afganisztánnal kapcsolatos véleménycsere a december 17-18-i miniszteri szintű nemzetközi donorkonferencia előkészítésére szolgál - közölték.

A miniszterek csütörtökön megbeszélést folytatnak a multilateralizmusról is, elsősorban arról, hogy az EU miként tudná elősegíteni és felélénkíteni a globális multilaterális rendszer működését, középpontjában az ENSZ-szel.

A videokonferencia alkalmával a miniszterek a tervek szerint véleménycserét folytatnak Rijád al-Malki palesztin külügyminiszterrel.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×