INFORÁDIÓ 
2020. november 28. szombat
Stefánia

aljakszandr lukasenka

josep borrell

fehéroroszország

Minszk, 2017. november 30.Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök (b) fogadja a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) minszki csúcstalálkozójára érkező Vlagyimir Putyin orosz elnököt 2017. november 30-án. (MTI/EPA/Taccjana Zenkovics)

Az Európai Unió még szorosabbra veszi a hurkot Aljakszandr Lukasenka rezsimje körül

Infostart / MTI

Az Európai Unió kész kiterjeszteni szankcióit a fehérorosz rezsimet támogató vállalkozásokra, ugyanis az Aljakszandr Lukasenka elnök és a rezsim tisztviselőivel szemben korábban hozott korlátozó intézkedések nem tudták megfékezni a tüntetők elleni erőszakos fellépéseket – közölte az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Josep Borrell az uniós tagországok külügyminisztereinek tanácskozását követően közölte, a Külügyi Tanács megkezdte a fehérorosz hatóságok brutálisan erőszakos cselekedeteire reagáló szankciók kibővítésének előkészítését az ország állampolgárainak demokratikus jogai támogatására.

Az intézkedésekre azért is szükség van, mert a fehérorosz hatóságok mostanáig nem mutattak hajlandóságot a szükséges párbeszéd megkezdésére az ellenzékkel – tette hozzá.

A főképviselő kiemelte, ezek a szankciók az ország gazdasági tevékenységére lesznek hatással. A tagállamok feladata most az, hogy az intézkedések célpontjairól elegendő bizonyítékot gyűjtsenek ahhoz, hogy neveik felkerülhessenek az "unió feketelistájára" – magyarázta.

Az Európai Unió ez idáig 55 fehérorosz emberre vetett ki szankciókat, valamint Lukasenka és fia ellen is büntetőintézkedéseket hozott.

Borrell kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy a tanácskozás során ismételten előterjesztette azt a javaslatát, amely szerint a külpolitikai döntéshozatal során – egyebek mellett szankciók elfogadásakor az emberi jogok megsértése esetén – minősített többség is elég legyen a döntések elfogadásához. Ehhez azonban nem kapta meg a tagállamok beleegyezését.

A minősített többség felgyorsítaná a döntéshozatalt és elkerülhetővé tenné, hogy egy politikai döntést akár csak egyetlen ország megvétózzon – emelte ki.

Az uniós diplomácia vezetője a Földközi-tenger keleti medencéjében, Görögország és Törökország, valamint Törökország és Ciprus között kialakult konfliktusra irányuló kérdésre válaszolva azt mondta, Ankara retorikája súlyosbítja a Törökország és az Európai Unió közötti feszültségeket. Ankarának meg kell értenie, hogy viselkedése eltávolítja az uniótól – emelte ki.

"Úgy gondoljuk, hogy Törökország Ciprussal kapcsolatos közelmúltbeli intézkedései és nyilatkozatai ellentétesek az ENSZ határozataival és további feszültséget szítanak" – fogalmazott.

Ahhoz, hogy a felek visszatérjenek a Törökország uniós integrációjának pozitív menetrendjéhez, alapvető szemléletváltásra van szükség a török oldalon – húzta alá. "Az idő szalad, a Törökországgal fennálló kapcsolatunk vízválasztó pillanatához közeledünk."

Nyitókép: MTI/EPA/Taccjana Zenkovics

Kapcsolódó hang

Josep Borrell bejelentéséről
 
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Balázs Fecó

Meghalt Balázs Ferenc. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, a Korál együttes ikonikus alapító-vezetője...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018