INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 22. kedd
Móric

bejrút

pavelcze lászló

baptista szeretetszolgálat

Megrongálódott autók egy összeomlott épület közelében a bejrúti kikötőben bekövetkezett, hatalmas erejű, kettős robbanás utáni napon, 2020. augusztus 5-én. A detonációk következtében legkevesebb száz ember életét vesztette, több mint négyezren megsebesültek. Marvan Abbud bejrúti kormányzó szerint 200-250 ezer közé tehető azoknak a száma, akik elveszítették otthonukat. Bejrútot katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították, és gyásznapot hirdettek. A robbanások okát még vizsgálják.

Összezártak, egymást segítik a bejrútiak

InfoRádió

Bár a károk felszámolása még tart, a múlt heti robbanás után már rendezettebbek a körülmények Bejrútban - mondta el az InfoRádióban a Baptista Szeretetszolgálat vészhelyzet-kezelési igazgatója, aki a helyszínen segíti a kárelhárítást.

Pavelcze László az InfoRádió Reggelinfó című műsorában elmondta, viszonylagos nyugalom van a városban, miután hétfő este lemondott a kormány. Ugyanakkor eddig is úgy volt, hogy napközben folytak a romeltakarítási munkálatok, nagy erőkkel dolgoztak az áldozatok felkutatásán és a romeltakarításon.

Mint mondta, a demonstrációk nem hátráltatják a segítségnyújtást, a tiltakozó megmozdulások nem ott vannak, ahol a katasztrófa történt és csak a nap végén kezdődnek.

A szakember arról is beszélt, hogy noha több kórház használhatatlanná vált a múlt keddi katasztrófában, nagyon sok magánkórház Libanonban, és ezeket is feltöltötték a többi kórházból evakuált betegekkel, sérültekkel. Van olyan kórház, ahol egy óra alatt több mint 300 sérültet fogadtak.

Pavelcze László arról is beszélt, hogy nincsenek az utcán fekvő sérültek vagy halottak, mindenki kapott valamilyen ellátást, ebbe a munkába kapcsolódott be munkatársával a Baptista Szeretetszolgálat vészhelyzet-kezelési igazgatója is. Pavelcze László arról is beszélt hogy valóban mintegy 250 ezer ház vált lakhatatlanná, de az emberek összezártak, segítenek egymáson, nincsenek az utcán hajléktalanok, mindenkit valaki befogadott Bejrútban.

A pusztító bejrúti robbanásról és annak következényeiről az Infostart összes cikkét elolvashatja ITT.

Nyitókép: MTI/EPA/Vael Hamzeh

Kapcsolódó hang

Libanon - helyszíni beszámoló - Pavelcze
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018