eur:
393.51
usd:
368.02
bux:
66505.36
2024. április 25. csütörtök Márk
Friedland, 2016. április 4.Szíriai menekültek érkeznek a friedlandi fogadóállomásra a közép-németországi Göttingen közelében 2016. április 4-én. Ettől a naptól fogva az Európai Unió és Törökország között március 18-án megkötött megállapodás értelmében a görög hatóságok által elutasított menedékkérőket és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépőket visszaküldik Törökországba, az EU-tagországok pedig cserében átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba. (MTI/EPA/Swen Pförtner)
Nyitókép: MTI/EPA/Swen Pförtner

A világ lakosságának csaknem egy százaléka menekült

2019 végén minden korábbinál több, 79,5 millió az otthonából erőszakkal elűzött ember élt szerte a világon – mondta az Inforádiónak az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának magyarországi szóvivője.

Minden korábbinál több, 79,5 millió otthonából elűzött ember élt menekültsorban tavaly év végén a világon – írja az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) a menekültek közelgő világnapja alkalmából közzétett jelentésében.

A tavalyelőtti évhez képest közel 9 millióval nőtt a számuk.

A 79,5 millió számkivetett mintegy 40 százaléka gyerek, becslések szerint legalább 30-34 millióan élnek menekültsorban, elűzöttként.

A főbiztosság internetes oldalán megjelent globális helyzetjelentés szerint a világ lakosságának csaknem egy százaléka – 97 ember közül egy – menekült, és egyre csökken annak az esélye, hogy egyszer majd hazatérhetnek.

Az erőszakos kitelepítések száma egy évtized leforgása alatt majdnem megkétszereződött: 2010-ben még 41 millió menekültet tartottak számon világszerte.

A mostani növekedés elsősorban a kongói, a jemeni, a szíriai és az afrikai Száhel-övezetben zajló fegyveres konfliktusoknak, illetve az ezeket a térségeket sújtó klímaváltozásnak tudható be. A jelentésben szerepel Venezuela is: a gazdasági és politikai válság kezdete, 2015 óta ötmillió ember hagyta el a latin-amerikai országot, többségük a szomszédos országokban lelt menedékre.

Az UNHCR szerint míg a menekültek száma folyamatosan nő, egyre nehezebbé válik a hazatérésük. A kilencvenes években évente 1,5 millió menekült tért haza, az elmúlt évtizedben pedig 400 ezer alá esett a számuk, ami a konfliktusok elhúzódásának, új fegyveres viszályok kirobbanásnak tudható be, illetve annak is, hogy a nemzetközi közösség - köztük olyan nemzetközi intézmények, mint az ENSZ Biztonsági Tanácsa - nem képes kezelni őket - közölte Filippo Grandi menekültügyi főbiztos, aki aggodalmát fejezte ki a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság miatt is. Mint fogalmazott: nem kétséges, hogy ez növelni fogja a népmozgásokat a szóban forgó régiókban, például Európa irányában.

"Mindenképpen sokkoló számokról van szó, hiszen mióta az ENSZ menekültügyi szervezete létezik, nem volt még soha annyi ember menekültként az otthonától távol kényszerítve, mint 2019 végén: 79 millió ember" – mondta Simon Ernő, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának magyarországi szóvivője, és hozzátette, ráadásul a növekedés üteme is drámai. Tavaly több mint 11 millió embernek kellett elhagynia az otthonát.

Az okok között első helyen a háborúkat, a fegyveres konfliktusokat említette, a menekültek 68 százalékát mindössze öt ország adja: Szíria, Venezuela, Afganisztán, Dél-Szudán és Mianmar. Mint mondta, ha csak ebben az öt országban békét lehetne teremteni, az is tízmilliók sorsát rendezné.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×