eur:
392.72
usd:
366.07
bux:
66746.01
2024. április 25. csütörtök Márk
Közlekedési rendőrök az erdélyi Csíkszeredában 2020 március 26-án. A részleges kijárási tilalmat szigorították Romániában. Március 25-én 12 órától csak azok hagyhatják el lakásukat, akiknek munkahelyi kötelezettségeik, gyógykezelésük, rászoruló hozzátartozójuk ellátása, vagy a legszükségesebb árucikkek beszerzése miatt ez elkerülhetetlen. Minden esetben a munkáltató által kibocsátott igazolást vagy saját felelősségre kiállított nyilatkozatot kell felmutatni a lakás elhagyására magyarázatot kérő rendfenntartóknak.
Nyitókép: Közlekedési rendőrök az erdélyi Csíkszeredában 2020 március 26-án. A részleges kijárási tilalmat szigorították Romániában. Március 25-én 12 órától csak azok hagyhatják el lakásukat, akiknek munkahelyi kötelezettségeik, gyógykezelésük, rászoruló hozzátartozójuk ellátása, vagy a legszükségesebb árucikkek beszerzése miatt ez elkerülhetetlen. Minden esetben a munkáltató által kibocsátott igazolást vagy saját felelősségre kiállított nyilatkozatot kell felmutatni a lakás elhagyására magyarázatot kérő rendfenntartóknak. (MTI/Veres Nándor)

Módosította a román parlament a veszélyhelyzetről szóló kormányhatározatot

Módosított formában erősítette meg szerdai együttes ülésén a kétkamarás román parlament a veszélyhelyzet kihirdetéséről rendelkező határozatot, amelyet a koronavírus-járvány miatt adott ki a kormány.

A parlament egyebek mellett visszahelyezte az önkormányzatok hatáskörébe a kórházi vezetők leváltásának és kinevezésének jogát, amelyet a rendkívüli állapot idején vett át a kormány. A kormánynak előírták azt is, hogy ingyenesen biztosítson a "rászorulóknak" védőmaszkot, miután kötelezővé tette viselésüket a zárt terekben.

Egy másik módosítás szerint a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet idején csak a kormánynak van joga vesztegzárat elrendelni vagy meghosszabbítani, akkor is, ha az intézkedés behatárolt térségre - egy vagy több településre - korlátozódik.

Romániában május 14-én járt le a két hónapja bevezetett rendkívüli állapot,

hétfőtől pedig veszélyhelyzetet hirdetett a kormány, hogy meghozhassa a koronavírus-járvány megfékezését célzó óvintézkedéseket.

A veszélyhelyzet idején 500-tól 2500 lejig (37 ezer - 183 ezer forint) terjedő bírságot kockáztat az, aki nem visel védőmaszkot nyilvános zárt térben, megszegi a kijárási korlátozásokat, vagy tiltott tömegrendezvényeken vesz részt. Kétszer ekkora bírság jár a karanténszabályok megsértéséért, míg a tiltott tömegrendezvények (tüntetések, koncertek, sportrendezvények) szervezéséért akár 15 ezer lejes (1 millió 100 ezer forint) büntetést is kiszabhatnak.

A baloldali parlamenti többség a veszélyhelyzetet kihirdető kormányhatározat módosításával is a jobboldali kisebbségi kormány feletti ellenőrzést akarja gyakorolni, arra hivatkozva, hogy a kabinet visszaél a járvány kapcsán szerzett rendkívüli felhatalmazásával.

Azt is a parlament írta elő korábban, hogy - az államfő által kihirdetett rendkívüli állapot mintájára - a veszélyhelyzet bevezetéséhez is meg kell szereznie a kormánynak a parlament hozzájárulását. A szerdai együttes ülésen ezt a felhatalmazást szavazta meg nagy többséggel a parlament, de nem abban a formában, ahogyan azt a kormány kérte.

Romániában csak másfél hónapra, a járvány tetőzéséig csendesedett el a pártok közti csatározás.

Május eleje óta a járványügyi és gazdasági válságkezelő intézkedések is éles belpolitikai csatározások témájává vált az elnapolt önkormányzati, illetve az év végén esedékes parlamenti választásokra készülő Romániában.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×