INFORÁDIÓ
2021. július 31. szombat
Oszkár

RENDKÍVÜLI HÍRADÁS: Milák Kristóf ezüstérmes

koronavírus

európai parlament

varga judit

david sassoli

A magyar kormány nem szólalhat fel a Magyarországról szóló EP-vitában

A magyar kormány nem szólalhat fel a Magyarországról szóló EP-vitában

Infostart

Nem akar szót adni a magyar kormányt képviselő Varga Juditnak az Európai Parlament elnöke a Magyarországról tervezett szerdai EP-vitában – derül ki a magyar igazságügyi miniszternek küldött válaszlevélből. A tárcavezető nem adja fel, és kedden telefonon egyeztet és újabb levelet ír.

Varga Judit igazságügyi miniszter levelet küldött az Európai Parlament elnökének, David Sassolinak, amelyben azt kéri, hogy felszólalhasson az EP szerdai vitájában, amely a magyarországi veszélyhelyzeti kormányzásról, a szabályozás állampolgárságot és az alapvető jogokat érintő hatásáról szól majd.

A május 11-i levélben, amely az Infostarthoz is eljutott, a magyar miniszter azzal érvel, hogy a szabályozást rengeteg megalapozatlan kritika érte az utóbbi hetekben, ahelyett, hogy tényekkel alátámasztott véleményeket fogalmaznának meg róla. Ezért a magyar kormánynak a vírushelyzetben értékes mennyiségű energiát kellett arra pazarolni, hogy válaszoljanak a megalapozatlan kritikákra.

Mint írta, a múltban már gyakorlattá vált, hogy a Magyarországról folytatott plenáris vitákon a kormány is elmondhatja az érveit és részt vehet az ülésen, és egyébként is egy komoly ügyről szóló, demokratikus vitában minden érintett felet meg kellene hallgatni, mert ez a tisztességes eljárás elengedhetetlen feltétele, és ez mindenkinek tiszteletben kell tartania, aki valóban hisz a jogállamban.

"Ezért azt kérem, hogy felszólalhassak az ülésen, és válaszolhassak is az ott elhangzottakra" – írta levele végén Varga Judit.

Az elutasító válaszra nem kellett sokat várni, az EP-elnök nevében még hétfőn válaszoló Lorenzo Mannelli azt írta, hogy megvitatták a kérést, és az a döntés született, hogy elmondhatja a magyar kormány az érveit a parlamentben, de csak akkor, ha a helyszínen az állam- vagy a kormányfő képviseli. Majd felhívta a figyelmet arra, hogy a mostani ülésszakon nincs lehetőség a távolból, online részt venni a parlamenti ülésen. (A levélben ráadásul az szerepel, hogy erre a jelenlegi rendkívüli körülmények ellenére nincs mód, de vélhetően arra utalt, hogy éppen a járványhelyzet miatt van a korlátozás.)

Az érvelés azért különös, mert az Infostart értesülései szerint a szerdai vitában a többi résztvevő sem a legmagasabb szinten képviselteti magát: az Európai Bizottságtól csak alelnök szólal majd fel, míg a Tanács nevében is csak a soros elnök Horvátország Európa-ügyi minisztere lesz jelen Brüsszelben.

A brüsszeli válaszlevél:

Kedden Varga Judit a Facebook-oldalán is ismertette a levélváltást, és megerősítette, hogy az Európai Parlament szocialista elnöke, David Sassoli hivatalos levélben utasította el, hogy akár személyesen, akár online bejelentkezés keretében felszólaljon a szerdai EP-vitában.

Az igazságügyi miniszter azonban nem adja fel, ezért kedden telefonon egyeztet az ügyben Vera Jourová bizottsági alelnökkel, és hivatalos választ küld David Sassolinak, melyben felszólítja az Európai Parlamentet, hogy tegye lehetővé, hogy a magyar kormány tagjaként kifejthesse álláspontját a vitában.

Nyitókép: Botár Gergely
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018