eur:
394.96
usd:
363.26
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Botár Gergely

A magyar kormány nem szólalhat fel a Magyarországról szóló EP-vitában

Nem akar szót adni a magyar kormányt képviselő Varga Juditnak az Európai Parlament elnöke a Magyarországról tervezett szerdai EP-vitában – derül ki a magyar igazságügyi miniszternek küldött válaszlevélből. A tárcavezető nem adja fel, és kedden telefonon egyeztet és újabb levelet ír.

Varga Judit igazságügyi miniszter levelet küldött az Európai Parlament elnökének, David Sassolinak, amelyben azt kéri, hogy felszólalhasson az EP szerdai vitájában, amely a magyarországi veszélyhelyzeti kormányzásról, a szabályozás állampolgárságot és az alapvető jogokat érintő hatásáról szól majd.

A május 11-i levélben, amely az Infostarthoz is eljutott, a magyar miniszter azzal érvel, hogy a szabályozást rengeteg megalapozatlan kritika érte az utóbbi hetekben, ahelyett, hogy tényekkel alátámasztott véleményeket fogalmaznának meg róla. Ezért a magyar kormánynak a vírushelyzetben értékes mennyiségű energiát kellett arra pazarolni, hogy válaszoljanak a megalapozatlan kritikákra.

Mint írta, a múltban már gyakorlattá vált, hogy a Magyarországról folytatott plenáris vitákon a kormány is elmondhatja az érveit és részt vehet az ülésen, és egyébként is egy komoly ügyről szóló, demokratikus vitában minden érintett felet meg kellene hallgatni, mert ez a tisztességes eljárás elengedhetetlen feltétele, és ez mindenkinek tiszteletben kell tartania, aki valóban hisz a jogállamban.

"Ezért azt kérem, hogy felszólalhassak az ülésen, és válaszolhassak is az ott elhangzottakra" – írta levele végén Varga Judit.

Az elutasító válaszra nem kellett sokat várni, az EP-elnök nevében még hétfőn válaszoló Lorenzo Mannelli azt írta, hogy megvitatták a kérést, és az a döntés született, hogy elmondhatja a magyar kormány az érveit a parlamentben, de csak akkor, ha a helyszínen az állam- vagy a kormányfő képviseli. Majd felhívta a figyelmet arra, hogy a mostani ülésszakon nincs lehetőség a távolból, online részt venni a parlamenti ülésen. (A levélben ráadásul az szerepel, hogy erre a jelenlegi rendkívüli körülmények ellenére nincs mód, de vélhetően arra utalt, hogy éppen a járványhelyzet miatt van a korlátozás.)

Az érvelés azért különös, mert az Infostart értesülései szerint a szerdai vitában a többi résztvevő sem a legmagasabb szinten képviselteti magát: az Európai Bizottságtól csak alelnök szólal majd fel, míg a Tanács nevében is csak a soros elnök Horvátország Európa-ügyi minisztere lesz jelen Brüsszelben.

A brüsszeli válaszlevél:

Kedden Varga Judit a Facebook-oldalán is ismertette a levélváltást, és megerősítette, hogy az Európai Parlament szocialista elnöke, David Sassoli hivatalos levélben utasította el, hogy akár személyesen, akár online bejelentkezés keretében felszólaljon a szerdai EP-vitában.

Az igazságügyi miniszter azonban nem adja fel, ezért kedden telefonon egyeztet az ügyben Vera Jourová bizottsági alelnökkel, és hivatalos választ küld David Sassolinak, melyben felszólítja az Európai Parlamentet, hogy tegye lehetővé, hogy a magyar kormány tagjaként kifejthesse álláspontját a vitában.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×