eur:
394.31
usd:
369.91
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Védőmaszkot viselő emberek mennek át egy hídon a párizsi Notre Dame székesegyház közelében 2020. április 13-án. A gótikus katedrális huszártornya és gerendázata 2019. április 15-én megsemmisült egy tűzvészben. A folyamatban lévő felújítási munkálatokat a koronavírus-járvány miatt felfüggesztették.
Nyitókép: Gyalogosok a párizsi Notre Dame székesegyház közelében 2020. április 13-án. MTI/AP/Michel Euler

Franciaországban 17 ezer fölé emelkedett a halottak száma, kevesebb a kórházi beteg

Franciaországban 17 ezer fölé emelkedett a koronavírus-járvány halálos áldozatainak a száma, akik közül 10 643-an vesztették életüket kórházban - közölte szerda este Jérome Salomon, a francia egészségügyi tárca járványügyi igazgatója, aki ugyanakkor kiemelte, hogy 513-mal kevesebb beteget ápolnak kórházban, mint 24 órával ezelőtt, miután szerdán először már többen voltak a gyógyultan távozók, mint az új betegek.

Kórházba 514-en hunytak el a Covid-19 fertőzés következtében az elmúlt 24 órában, de a halálesetek száma azért emelkedett nagyon jelentősen, 1438-cal egy nap alatt, mert az idősotthonokból nem napi összesítésben, hanem több napos késéssel érkeznek az adatok.

A legfrissebb összesítés szerint március 1. óta 6524 áldozatot szedett a koronavírus az idősotthonokban.

Az illetékes ugyanakkor kiemelte, hogy a kórházban ápolt betegek száma 513-mal kevesebb, mint kedden. Ez az első alkalom a járvány kezdete óta, hogy többen távoztak gyógyultan a francia kórházakból, mint ahány új beteg érkezett. Kórházban jelenleg 31 779 beteget ápolnak, szerdán 2190-en gyógyultan távoztak.

Ezzel 30 995-re emelkedett a kórházban március 1. óta meggyógyultak száma.

"Mindezt üdvözölni kell, de nagyon óvatosnak kell maradunk, és meg kell várnunk, hogyan alakulnak a dolgok" - hangsúlyozta az illetékes.

Egy másik biztató jel, hogy egy hete napról napra csökken az intenzív osztályon ápolt betegek száma, szerdán már 273-mal kevesebb súlyos beteget ápoltak, számuk 6547 volt.

Ez utóbbi mutató jelzi, hogy fokozatosan enyhül a nyomás a francia egészségügyön, amely a járvány kezdete előtt csak 5 ezer intenzív ággyal rendelkezett.

A francia kormány eközben szerdán egy újabb 110 milliárd eurós mentőcsomagot jelentett be a gazdaságvédelmi intézkedések megerősítésére. Március közepén már elindított a kormányzat egy 45 milliárd eurós intézkedéscsomagot.

A gazdasági mentőcsomagból kiemelt jutalmat kapnak az egészségügyi dolgozók nettó 500 és 1500 euró közötti összegben, valamint ötven százalékkal megemeli a kormány a túlórapénzüket.

A karantén idején is dolgozó közalkalmazottakat ezer eurós bónusz illet, míg a legszerényebben élők, mintegy négymillió háztartás a karantén feloldását követően, május 15-én 150 eurós gyorssegélyt kap, és azonfelül gyerekenként további 100 eurós támogatást.

Edouard Philippe miniszterelnök azt is megerősítette, hogy a francia munkavállalóknak több mint harmada, 8,7 millióan kényszerültek részleges vagy teljes kényszerszabadságra és kapnak rendkívüli munkanélküli segélyt az államtól. Az intézkedés eddig 24 milliárd euróba került. Ezen felül az egyéni vállalkozóknak egy 7 milliárd eurós szolidaritási alapot is létrehozott a kormány.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×